Visa allastudier.se som: Mobil

Hantverkslinjen - trä och smide

Vadstena folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Vadstena
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2020-01-09 - Vadstena
Hantverkslinjen - trä och smide

Hantverkslinjen - trä och smide

Hantverkslinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för trä och smides arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning.

Linjen kan ge dig den behörighet som krävs för eventuellt inträde till andra utbildningar, t.ex slöjdlärarutbildning, design- och konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare.

Innehåll

  • Trä
  • Smide
  • Traditionellt måleri

Traditionella tekniker för möbelmåleri så som man gjorde förr. Blanda egna hållbara och slitstarka färger med giftfria jordpigment. Äggoljetempera, äggtempera, linoljefärg, filmjölk mm. Klassisk ådring och marmorering med drickamålning. Mönster, dekorationer, ytbehandlingar, förgyllning. Både modernt och klassiskt. För att bevara kulturarvet.

Övrigt

Alla studerande på skolan möts en eftermiddag i veckan för att göra en gemensam ”Bildningsresa”. Tillfället ger möjlighet för fler möten över kursgränserna och för att bilda oss i olika frågor. Ämnena som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

Ämnesplan

Trä
Vi går igenom olika sammansättningar för träkonstruktioner, träets olika egenskaper, möbelrenovering, föremålsvård, bildhuggeri, verktygsvård, formgivning och ytbehandling.

Smide
Vi går igenom grundläggande smides-kunskaper såsom räckning, vridning, klyvning, hålslagning, nitning, verktygsvård, formgivning och ytbehandling.

Undervisningen leds av erfarna lärare med förankring i slöjden. De är samtidigt yrkesverksamma inom sina respektive hantverksområden. Lärarna finns tillgängliga för lektioner, handledning och diskussion under stor del av den schemalagda tiden. Vi har fokus på slöjden och arbetar främst med handverktyg. Undervisningen kompletteras med studiebesök hos lokala slöjdare och hantverkare inom olika områden. På skolan finns även en textillinje som vi samarbetar med genom vissa gemensamma lektioner.

Att bo och studera hos oss

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

Förkunskaper

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola

Vadstena folkhögskola

Mellan klostermark och Vätternvågor

Vadstena folkhögskola är en bildningsplats, en mötesplats och en andlig plats. Du som kommer till oss ska få kunskap i de specifika ämnen du valt, möjlighet att utvecklas genom möten med andra människor och få kulturella upplevelser av olika slag....


Läs mer om Vadstena folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Hantverkslinjen - trä och smide
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Vadstena folkhögskola

Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Gör en intresseanmälan

För att beställa information om Hantverkslinjen - trä och smide, fyll i följande uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön