Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskola
Vadstena
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Textillinjen

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig grundutbildning och vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för textilt arbete och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning. Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom textila ämnen t.ex slöjdlärarutbildning, högre vävutbildning, designutbildning, konstnärsutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare.

Teoretiska och praktiska kunskaper får du genom att arbeta både självständigt och i grupp och det är dina egna idéer du utvecklar och färdigställer. Under våren anordnar vi en textilutställning där du får visa upp dina alster.

Undervisningen kompletteras med studiebesök, resor och specialföreläsningar.

All undervisning sker på svenska.

Vadstena har sedan medeltiden förknippats med textil verksamhet. Nunnorna i det medeltida klostret var kända för sin stora skicklighet i broderi och annat textilt hantverk. Vävarna från kammarduksfabriken i Vadstena slott under 1700-talet väcker ännu beundran. Att Vadstena är ett knypplingscentrum och Vadstenaspetsar ett internationellt begrepp får inte förbises.

I denna anrika miljö kan Du studera textil under ett år - kanske du väljer att förlänga året med ytterligare en termins fördjupning?

Mer om textillinjen

Textillinjens undervisning är inspirerad av PBL (Problembaserat Lärande). Här använder du dig av din kreativitet och kunskap för att lösa de problem som uppstår när du utvecklar din idé till färdig textil produkt. Varje ämne inleds med en lärarledd grundkurs. Din roll blir sedan mer och mer självständig med de givna uppgifter du ska lära in och genomföra. Uppgifterna består oftast av ett teknikmoment och du väljer själv vad du vill göra i given teknik. Du kan utföra dem mer eller mindre självständigt, genom att välja hur mycket du vill samarbeta och ta hjälp av kamrater och lärare. Du kan dessutom välja att fördjupa dig i det som du tycker är intressant. Du påverkar delvis själv uppgifternas ordningsföljd och många går att kombinera med varandra. På så sätt kan du styra din egen studietakt. I samtliga uppgifter ingår att du ska redovisa färdiga resultat. Lärare finns tillgängliga för lektioner, handledning och diskussion under stor del av den schemalagda tiden.

I och med att vi arbetar mycket tillsammans och eftersom vi dessutom har intagning av nya studerande, vår och höst, kommer du att bli van att arbeta som mentor. Skolan har även en hantverkslinje med inriktning trä och smide som textillinjen har vissa gemensamma lektioner med.

För att du ska tillgodogöra dig undervisningen krävs goda kunskaper i svenska.

Vävning

Du börjar med en grundväv där du lär dig hur vävstolen fungerar. Därefter lär du dig olika vävtekniker som munkabälte, rosengång, förenklad dräll och dräll. Naturligtvis finns det möjlighet att väva andra tekniker också t ex bildväv, opphämta, dubbelväv, bandväv och brickvävning. Vi provar olika material, formger och planerar våra egna vävar. Följ traditionen eller utveckla dina egna idéer!

I vävningen ingår vävteori och bindningslära. Här får du lära dig hur trådarna bygger upp väven, hur du använder datorn till mönsterritning, hur du planerar och beräknar en väv (längd, bredd, trådantal, garnåtgång, teknik etc) och hur du analyserar en väv.

Vävstolarna är trissvävstolar och kontramarschvävstolar med upp till 16 skaft samt en damastvävstol med dragrustning. Du har också tillgång till gobelinvävstol, bildvävsramar, bandvävstolar mm.

Sömnad

Du börjar från början, med att ta personliga mått och konstruera grundmönster till kjol, liv, byxa och trikå utifrån detta. Här lär du dig hur ett mönster kan förändras, så det passar till din kropp. Därefter designar och konstruerar du dina plagg, syr toiler (provplagg) och slutligen syr du upp plaggen i de tyger du valt. Designa dina kläder efter eget tycke och smak. Kanske du designar tyget och väver det först?!

Vi syr kjol, byxa, liv med ärm och krage samt trikåöverdel.

I sömnad ingår förutom mönsterkonstruktion även detaljsömnad där du får lära dig hur olika moment sys t.ex fållar, kragar, knapphål, veck och fickor. Samtidigt provar vi också på att sy i olika material.

Våra symaskiner är Pfaff och Bernina hushållsmaskiner, overlockmaskiner och industrimaskiner.

Knyppling

Du får lära dig grunderna i knyppling genom att knyppla några övningspetsar. Därefter gör du ett projektarbete. Kanske enligt Vadstenatraditionen eller varför inte ett fritt knypplat arbete?

Hantverkstekniker

Här du får lära dig/fördjupa dig i:

 • stickning
 • virkning
 • karda och spinna lin och ull
 • tova, nålfilta
 • screentryck
 • trådknappar
 • växtfärgning
 • syra-/reaktiv färgning


Konstsömnad

I konstsömnaden lär du dig att brodera olika sorters stygn. Du gör ett fritt broderi, ett bygdebroderi och någon form av monogram/märkning - kanske en "logga" till dina kläder?

Du får också lära dig att sy hörn och att avsluta arbeten på olika sätt.

Färg och form

Här får du lära dig grunden i färglära, kroppens proportioner och formgivning. Du skissar själv på formgivningen av dina alster. Plaggskisser, vävar, broderi mm - allt har ju färg och form! Vilken färg och form väljer du?

Temadagar med screentryck i vår verkstad finns också på schemat. Likaså provar vi på att teckna kroki.

Materiallära

Varför krymper lammullströjan om jag tvättar den i maskin? Vad är rami? Varför är bomull så bra - den är ju inte bra för miljön? Hur i allsindar gör man med linet för att få det bli till garn? Är konstfibrer bra eller dåligt? Vi tar reda på detta och mer därtill.

Vi pratar även om hur/vad vi kan göra som "textilare" för en mindre klimatpåverkan. Återbruk är ett stort tema.

Textillinjen gör varje år ett antal studiebesök, hos t.ex

 • Hemslöjden och hemslöjdskonsulenten
 • Textilkammaren i Bjälboättens palats
 • Linföreningen i Östergötland
 • museum
 • hantverkare

Varje vår anordnar Vadstena Folkhögskola en folkhögskoledag med öppet hus. I samband med detta arrangerar textillinjen en utställning av de alster som tillverkats under året. Folkhögskoledagen är alltid välbesökt och uppskattad, både av nära och kära, "gamla" textilare och blivande textilstuderande.

Övrigt

Alla studerande på skolan möts en eftermiddag i veckan för att göra en gemensam ”Bildningsresa”. Tillfället ger möjlighet för fler möten över kursgränserna och för att bilda oss i olika frågor. Ämnena som tas upp kan vara dagsaktuella händelser i vår omvärld, lokalt som globalt. Det kan vara föreläsningar eller studiebesök. Det kan vara grupparbeten eller praktiska arbeten i t ex något hantverk.

Att bo och studera hos oss

Vadstena folkhögskola har ett internat där du som studerande kan välja att bo. Här ingår det även frukost, lunch och kvällsmat.

Förkunskaper

Vi har löpande antagning till textillinjens kurser. Kursstarter i januari respektive augusti. Inga antagningsprover men du ska ha ett stort intresse.

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial.

Vadstena folkhögskola

Vadstena folkhögskola

Mellan klostermark och Vätternvågor

Vadstena folkhögskola är en bildningsplats, en mötesplats och en andlig plats. Du som kommer till oss ska få kunskap i de specifika ämnen du valt, möjlighet att utvecklas genom möten med andra människor och få kulturella upplevelser av olika slag....


Läs mer om Vadstena folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Textillinjen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Vadstena folkhögskola

Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Textillinjen från Vadstena folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: