Sök utbildning 👉

Gå en kurs på Harvard från soffan

Drömmer du om att studera på toppuniversitet i USA, Japan eller Sydafrika? Det är fullt möjligt att piffa upp CV:t med kurser från hela världen, samtidigt som du är bland höstlöven på hemmaplan. 

Harvard

Drömmer du om att studera på toppuniversitet i USA, Japan eller Sydafrika? Det är fullt möjligt att piffa upp CV:t med gratiskurser från hela världen, samtidigt som du är bland höstlöven på hemmaplan.

Att den digitala utvecklingen nått universitetsvärlden är ingen hemlighet. En trend från USA är så kallade MOOC-kurser. Det är gratis eller billiga studier på distans, med en dator som enda material du behöver. Förkortningen MOOC står för Massive Open Online Courses och går ut på att vem som helst ska kunna ta del av kunskapen som finns på internationella institutioner.

Videoklipp ersätter föreläsningar och pdf-filer används istället för böcker. Eftersom det går att titta eller läsa när det passar är det inga problem med att befinna sig i en annan tidszon. Anna Åhlgren är en gymnasielärare från Stockholm som valde att läsa en kurs på välkända Harvard samtidigt som hon arbetade på som vanligt.

– Jag gillar själva distanskonceptet, att jag kan kolla när mina barn somnat istället för att behöva gå till en föreläsning en viss tid. Engelska är inte mitt modersmål, så det är bra att kunna pausa också för att slå upp ord ibland. Det är ett bättre upplägg än att se på någon som bara maler på.

Hon gick tillsammans med en kollega distanskursen ”Visible Thinking” i tre månader. Den är till för yrkesverksamma lärare och baseras på praktiska tekniker för att få deras elever att förklara sitt tänkande bättre.
– Det gällde att hitta tiden till kursen, på håltimmar till exempel, men det var hanterbart. Jag valde ändå en kurs där det var bäst att jobba medan den pågick. Teknikerna vi lärde oss kunde vi testa direkt i praktiken, säger hon.

– Jag tror att de som pluggar distans oftast väljer att göra det för att de vill hålla på med något annat samtidigt. Det finns en ambition att hinna med både arbete och plugg, fortsätter Anna Åhlgren .

Enligt statistik som gjorts är det många som börjar på MOOC-kurser, men också många som hoppar av. Hela 95 procent väljer att inte avsluta kurserna i vissa fall, visar plattformarnas egna undersökningar. Att det ser ut på det viset har diskuterats som en bieffekt av lättheten med att anmäla sig till ett onlineformat som dessutom ofta är gratis.

– Du bör vara disciplinerad för att gå en MOOC-kurs. Det gäller att disponera sin tid väl, hålla uppe studiemotivationen och hålla deadline. Tiderna är flytande, men du måste klara av att göra vad som krävs mellan två fasta datum, förklarar Anna Åhlgren .

På Harvard-kursen som hon gick skiljde sig videoinspelningarna från vanliga föreläsningar på så sätt att klippen var flera, kortare och med andra personer än kursens grupplärare. Traditionella prov var ersatta med uppgifter, där lärarnas roll var att finnas tillgängliga för att svara på frågor och ge kommentarer. Istället för vanliga seminarier hölls webbaserade diskussionsforum med andra deltagare från hela världen.
– Den internationella diskussionen vi hade var givande, eftersom olika skolsystem fanns representerade. Jag fick tänka till och förklara hur systemet fungerar här, samtidigt som jag fick veta hur det ser annorlunda ut i andra länder. Det är lätt att ens egna sätt att arbeta tas för givet, säger Anna Åhlgren .

Är du sugen på att gå fler MOOC-kurser?
– Absolut! Jag letar hela tiden efter nya. Det är en bra form för fortbildning. Jag har utvecklats i mitt yrke genom att studera vidare. Och arbetsgivare uppskattar nog ett driv efter extra kunskap. När jag sökte efter jobb förra sommaren kom jag på en intervju där de faktiskt lyfte fram Harvard-kursen.

Här hittar du MOOC-kurserna:


Annonser