Högskoleprovet
18 jul 2022

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Får alla skriva högskoleprovet och kan alla se mitt resultat? Här är svar på några vanliga frågor om högskoleprovet.

1. Får alla skriva?
Den som fyller eller ska fylla 18 år samma kalenderår som provet genomförs får skriva högskoleprovet. Den som börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år får delta i högskoleprovet första gången vårterminen årskurs 2.

2. Hur funkar det med antagning?
För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till högskolan så måste du för det första vara behörig till den eller de utbildningar du vill gå på. Om ett urval måste göras, det vill säga om det finns fler behöriga sökande än platser på en utbildning, fördelas platserna på olika urvalsgrupper. Minst 1/3 och högst 2/3 av platserna ska fördelas till betygsgruppen respektive till högskoleprovsgruppen.

3. Vad är grejen med lottning?
Till vissa utbildningar är det nästan nödvändigt att du har gjort högskoleprovet för att du ska kunna konkurrera om en plats. Det beror på att provresultatet också används för att skilja mellan sökande med samma meriter i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

4. Kan jag använda provresultatet för att komma in på en utbildning i utlandet?
Nej, ditt provresultat kan du bara använda i Sverige. Däremot kan du ansöka om att få skriva provet utomlands. Titta på Universitets- och högskolerådets webbsida studera.nu för att se hur du går tillväga.

5. Kan andra se mitt resultat?
Alla provresultat över 0,05 poäng överförs automatiskt till universiteten och högskolorna och till Universitets- och högskolerådets antagning. Provresultatet är inte hemligt, eftersom det är en offentlig handling.

Tänk på: Tidigare resultat har fått förlängd giltighetstid sedan provet ställdes in hösten 2020 på grund av pandemin. 

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet. SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 pr ...
Läs mer