Visa allastudier.se som: Mobil
Arriva Graduate Programme

Trainee hos Arriva – en transportsträcka till toppen

Det är erkänt svårt att attrahera och behålla talanger på arbetsmarknaden. Men ett vanligt sätt för företag att locka till sig stortalanger är att erbjuda ett traineeprogram. I den här artikeln tittar vi närmare på Arriva och deras traineeprogram, Arriva Graduate Programme.

Traineeprogram har blivit allt vanligare i Sverige under de senaste åren. Den stora skillnaden mot en vanlig anställning är att traineeperioden fungerar mer som ett långt introduktionsprogram. Där deltagarna ofta får testa på olika roller och avdelningar. 

Tanken är att hitta topptalanger som ges ett snabbspår in i en mer avancerad roll i företaget. Och det är inte en dum tanke. I en undersökning som genomfördes av talangnätverket Nova bland sina 7 000 medlemmar visade det sig att cirka hälften av alla som genomgått ett traineeprogram hade gått vidare och blivit chefer. Och ungefär lika många jobbade även kvar på företaget efter i snitt 7 år. 

Det kryddas i sin tur med att före detta traineer i genomsnitt hade 3 000 kronor högre månadslön än andra talanger som börjat sin karriär i ett vanligt jobb. En win-win situation för både företagen och traineen. Det är säkerligen något som Arriva har tänkt på när de utformade sitt eget traineeprogram, Arriva Graduate Programme.

Arriva traineer

 

Om Arriva

Arriva är en del av Deutsche Bahn och är en av Europas största leverantörer av persontransporter. I Sverige har man cirka 3 400 medarbetare, men i hela koncernen ingår över 53 000 anställda. Totalt ansvarar Arriva för närmare 2 miljarder resor i Europa per år.

 

Arriva Graduate Programme

Arriva Graduate Programme har tuffat på sedan 2016. Det är ett 18 månader långt traineeprogram som riktar sig till nyutexaminerade studenter. Under programmets gång får du testa på olika placeringar inom företaget, baserat på vad du har studerat och vad du är intresserad av. Du får även testa på en avdelning på något av koncernens kontor utomlands.

Som stöd under programmet har du tillgång till en mentor från ledningsgruppen. Du får även en tidigare trainee som fadder, som du kan bolla dina erfarenheter och tankar med. 

 

Ansökning

Arriva är en stor koncern med många olika avdelningar och letar därför efter personer med olika erfarenheter och akademisk bakgrund. Men många av de som söker och kommer in på programmet har precis blivit klara med sin civilingenjörsexamen. 

Ansökan öppnar vanligtvis i februari, och programmet startar i september.

Senast uppdaterad: 22 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-10-13

Hon är bäst lämpad som trainee

Shams Asamrai blev i år utsedd som studenten med mest framgångsrik profil som trainee. Vilka kompetenser och erfarenheter behöver man ha för att vara attraktiv för ett traineeprogram? Vi undersöker. Traineedagen är dagen då potentiella traineer får träffa ansvariga för traineeprogram från 20 av Sveriges mest eftertraktade företag. Inte alla studenter får komma in, av 1700 sökande valdes 350 stycke ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-07-01

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sver ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön