21 okt 2021

Astronauten som siktar mot stjärnorna

Väldigt få gör någonting av sina tidiga karriärdrömmar. Christer Fuglesang är egentligen inget undantag. Han drömde aldrig om att bli astronaut som ung, det bara blev så.

− För att bli astronaut krävs att du är i fysiskt god form, men man behöver absolut inte var någon elitidrottare. Du bör ha lätt för att lära dig saker snabbt, det gäller att klara av en bredd av många olika uppgifter. Att vara astronaut är både ett fysiskt och intellektuellt krävande jobb.

Drömmer du om att bli astronaut?

Utbildningar inom naturvetenskap, teknik eller medicin på minst masternivå kan leda hela vägen ut i rymden.

Medellön: På NASA tjänar man i allmänhet mellan 23 000 kr till drygt 45 000 kr per månad.

En stor anledning till att Christer Fuglesang blev antagen som astronaut är hans gedigna utbildning och forskarbakgrund. Han minns studietiden som väldigt trevlig och avslöjar att han betraktades som en festprisse på KTH, något som är lite svårt att tänka sig idag.

− Jag tyckte att studentlivet var roligt, dessutom gillade jag mitt huvudämne fysik. Jag var aldrig särskilt strategisk med mina studier och valde alltid utbildning utifrån vad jag tyckte var roligt att göra, inte vad det skulle leda till.

Strategisk eller inte, studierna ledde så småningom hela vägen ut i rymden. Det brukar ju sägas att man ska sikta mot stjärnorna för att komma någon vart i livet. Christer Fuglesang tog verkligen fasta på det karriärrådet.

− Det bästa sättet att betrakta jorden är från rymden. För mig personligen är rymdpromenaderna det mest minnesvärda. Att glida fram och se jorden från rymden är riktigt häftigt.

Fler utbildningstips:

Rymdteknik

Rymdgymnasiet

Christian Albinsson / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här får du jobb efter utbildningen

Vill du vara säker på att få jobb efter utbildningen? Då ska du satsa på att bli ingenjör eller ekonom. I en jämförelse mellan Sveriges universitet och högskolor toppar teknik- och ekonomiutbildningar listan. På flera av programmen har 100 procent av studenterna fått jobb efter utbildningen. Högst på listan hamnar byggingenjör på Karlstads universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner. Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat. Läs de bästa tipsen här! 

Läs mer