Visa allastudier.se som: Mobil

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden.

– För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

I dag är det kanske viktigare än någonsin att kunna visa upp att man klarar av högre studier. I takt med att de kvalificerade jobben blir allt fler ökar också konkurrensen på arbetsmarknaden. Men den som är nyutexaminerad konkurrerar inte bara med sina studiekamrater om job- ben utan också med dem som har arbetslivserfarenhet inom branschen man söker till. Det är inte alltid som ny fräsch kompetens räcker hela vägen fram.

För att hävda sig i konkurrensen som nyutexaminerad är det därför viktigt att också vara strategisk re- dan under studietiden för att öka chanserna att snabbt få ett jobb.

– Du bör tänka på att jobba på olika fronter och se till att du skapar dig ett så stort nätverk du bara kan redan under studietiden. Det gör du genom att bland annat engagera dig i olika aktiviteter som finns på skolan eller genom att skapa kon- takter och referenser på din praktikplats, säger Susanna Westgren.

Att engagera sig i en eller flera föreningar under studietiden är också meriterande menar Susanna Westgren.

– Erfarenheten av att arbeta i en förening ska definitivt vara med på cv:t. Att lyfta fram vad du har gjort är ett väldigt bra sätt att marknadsföra dig på. Och har du jobbat före du började studera ska du naturligtvis också lyfta fram den erfarenheten.

Den som vill vara helt säker på att utbildningen man väljer garanterar anställning direkt efter examen bör tit- ta på hur prognosen för arbetsmarknaden ser ut om fyra år.

– Rent spontant tror jag att i dag efterfrågas många typer av ingenjörer, kockar, specialutbildade sjuksköter- skor och folk inom datayrken. Men man ska också komma ihåg att alla yrken inte kräver en examen. Det viktiga är dock att visa att man kan ta till sig informa- tion och förvalta ny kun- skap och det gör man ge- nom att ha läst en högre utbildning, säger Susanna Westgren.

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Betygen avgör för att bli jurist

Enligt en undersökning tror 9 av 10 juridikstudenter vid Stockholms Universitet att framtida arbetsgivare värderar erfarenhet från ett juridiskt sommarjobb högre än höga betyg. Men bara hälften av arbetsgivarna håller med om det. Undersökningen visar också att juridikstudenter tror att utlandsstudier är högre värderat än höga studiebetyg, men den bilden delas inte heller av arbetsgivarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

En utbildning för utvecklingsstörda

I höst startar Högskolan i Gävle en utbildning som är anpassad för studenter med utvecklingsstörning. Högskoleutbildningen, som är den första i Sverige i sitt slag, kommer under det första året att vara öppen för åtta studenter. Under tre år ska de läsa 120 högskolepoäng inom området hälsa, enligt ett pressmeddelande. – Personer med utvecklingsstörning är en grupp med förutsättningar som ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön