Visa allastudier.se som: Mobil

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden.

– För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

I dag är det kanske viktigare än någonsin att kunna visa upp att man klarar av högre studier. I takt med att de kvalificerade jobben blir allt fler ökar också konkurrensen på arbetsmarknaden. Men den som är nyutexaminerad konkurrerar inte bara med sina studiekamrater om job- ben utan också med dem som har arbetslivserfarenhet inom branschen man söker till. Det är inte alltid som ny fräsch kompetens räcker hela vägen fram.

För att hävda sig i konkurrensen som nyutexaminerad är det därför viktigt att också vara strategisk re- dan under studietiden för att öka chanserna att snabbt få ett jobb.

– Du bör tänka på att jobba på olika fronter och se till att du skapar dig ett så stort nätverk du bara kan redan under studietiden. Det gör du genom att bland annat engagera dig i olika aktiviteter som finns på skolan eller genom att skapa kon- takter och referenser på din praktikplats, säger Susanna Westgren.

Att engagera sig i en eller flera föreningar under studietiden är också meriterande menar Susanna Westgren.

– Erfarenheten av att arbeta i en förening ska definitivt vara med på cv:t. Att lyfta fram vad du har gjort är ett väldigt bra sätt att marknadsföra dig på. Och har du jobbat före du började studera ska du naturligtvis också lyfta fram den erfarenheten.

Den som vill vara helt säker på att utbildningen man väljer garanterar anställning direkt efter examen bör tit- ta på hur prognosen för arbetsmarknaden ser ut om fyra år.

– Rent spontant tror jag att i dag efterfrågas många typer av ingenjörer, kockar, specialutbildade sjuksköter- skor och folk inom datayrken. Men man ska också komma ihåg att alla yrken inte kräver en examen. Det viktiga är dock att visa att man kan ta till sig informa- tion och förvalta ny kun- skap och det gör man ge- nom att ha läst en högre utbildning, säger Susanna Westgren.

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-09

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris. Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723. De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Testa din framtid med ny applikation

Vet du fortfarande inte vad du ska plugga? Ett universitet har skapat en lösning till din telefon och din läsplatta. Nu finns en ny applikation för iPhone och iPad där du kan testa vilken utbildning du ska plugga. Utbildningstestet, som är skapat av Umeå universitet, fanns tidigare bara på webben. På det här sättet vill universitetet locka fler att testa.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön