09 jul 2021

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden.

– För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

I dag är det kanske viktigare än någonsin att kunna visa upp att man klarar av högre studier. I takt med att de kvalificerade jobben blir allt fler ökar också konkurrensen på arbetsmarknaden. Men den som är nyutexaminerad konkurrerar inte bara med sina studiekamrater om job- ben utan också med dem som har arbetslivserfarenhet inom branschen man söker till. Det är inte alltid som ny fräsch kompetens räcker hela vägen fram.

För att hävda sig i konkurrensen som nyutexaminerad är det därför viktigt att också vara strategisk re- dan under studietiden för att öka chanserna att snabbt få ett jobb.

– Du bör tänka på att jobba på olika fronter och se till att du skapar dig ett så stort nätverk du bara kan redan under studietiden. Det gör du genom att bland annat engagera dig i olika aktiviteter som finns på skolan eller genom att skapa kon- takter och referenser på din praktikplats, säger Susanna Westgren.

Att engagera sig i en eller flera föreningar under studietiden är också meriterande menar Susanna Westgren.

– Erfarenheten av att arbeta i en förening ska definitivt vara med på cv:t. Att lyfta fram vad du har gjort är ett väldigt bra sätt att marknadsföra dig på. Och har du jobbat före du började studera ska du naturligtvis också lyfta fram den erfarenheten.

Den som vill vara helt säker på att utbildningen man väljer garanterar anställning direkt efter examen bör tit- ta på hur prognosen för arbetsmarknaden ser ut om fyra år.

– Rent spontant tror jag att i dag efterfrågas många typer av ingenjörer, kockar, specialutbildade sjuksköter- skor och folk inom datayrken. Men man ska också komma ihåg att alla yrken inte kräver en examen. Det viktiga är dock att visa att man kan ta till sig informa- tion och förvalta ny kun- skap och det gör man ge- nom att ha läst en högre utbildning, säger Susanna Westgren.

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Fortfarande möjligt att ansöka till högskolan

Sista ansökningsdatum till högskolan har passerat – men du kan fortfarande söka. Så här funkar det. Om du vill studera på högskola i höst men inte har sökt finns det fortfarande möjlighet. Du kan göra en sen anmälan till en mängd program och kurser. – Vi uppmanar alla att ansöka till kurser som tar emot sen anmälan, det finns fortfarande en chans att komma in, säger Petter Lindquist, antagningshan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Populärare att bli lärare igen

Efter en kraftig minskning av ansökningar till lärarprogrammet de senaste åren ökar nu ansökningar med 21 procent jämfört med förra året. Höstterminen 2011 startade lärarutbildningen i ny form. Från att tidigare ha varit ett sammanhållet sökalternativ - en lärarutbildning med olika inriktningar - finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina: förskollärarexamen, grund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet. Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken. – Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa ...
Läs mer