Tycker du om att jobba med barn, har lätt att möta och ta hand om människor? Skulle du kunna tänka dig att jobba som barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller väktare?
Då kan du välja att läsa barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Det finns tre inriktningar att välja mellan:
Fritid och hälsa
Här lär du dig om olika fritidsaktiviteter och får dessutom koll på hur en bra hälsa kan byggas upp och vad du själv kan göra för att bli mer hälsosam.
Pedagogiskt och socialt arbete
Denna inriktning ger dig kunskap om hur barn och unga utvecklas, lär sig, vad de har för behov och vilka rättigheter de har. Dessutom lär du dig om olika pedagogiska verksamheter och hur de fungerar och om hur olika sociala processer och förhållanden ser ut.
Sökfunktion:
Hitta ditt barn- och fritidsprogram
Yrken du kan plugga vidare till efter studenten:
Personlig assistent
medellön: 28 100 kr.
Du som vill arbeta med människor i framtiden har goda förutsättningar att få ett varierande jobb, där du träffar såväl gamla som unga och bidrar till personlig utveckling.
Barnskötare
medellön: 24 700 kr.
Gillar du barn och vill arbeta med och bidra till deras utveckling på till exempel ett dagis eller förskola, är barn- och fritidsprogrammet en självklar ingång.
Barnskötarutbildningar
Personlig tränare
medellön: 30 200 kr.
Brinner du för hälsa och träning och vill hjälpa människor att nå sina träningsmål? Som personlig tränare blir du en motiverande kraft, samtidigt som du själv håller dig i form.
Utbildningar inom personlig träning
Väktare
medellön: 30 100 kr.
Är du en lugn och trygg person? Vill du ha ett omväxlande jobb där du ena dagen patrullerar i ett köpcenter och en annan skyddar en viktig transport? Då kan väktare passa dig.
Väktarutbildningar
Jag går programmet nu
Caroline Inell är 18 år och läser barn- och fritidsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Hon älskar att umgås med sina vänner och drömjobbet är att få hjälpa människor, som till exempel socionom.
Varför valde du att läsa barn- och fritidsprogrammet?
– Jag har alltid velat jobba med barn och vuxna, med eller utan en funktionsnedsättning. Och för att få läsa olika teorier om hur barn utvecklas och om hur vi människor tänker och beter oss.
Vad är det bästa med din utbildning?
– Praktiken! I skolan får man plugga mycket men praktiken gör att du får komma ut i verkligheten och verkligen får känna på och göra det du brinner för.
Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa barn- och fritidsprogrammet?
– Det krävs att du som person är intresserad av psykologi och har en vilja att jobba med människor. Du bör vara utåtriktad, tålmodig och inte ha några svårigheter att lösa konflikter och problem.
Så säger läraren
Barbro Karlsson, lärare barn- och fritidsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping.
Vilka är styrkorna i barn- och fritidsprogrammet?
– Det är ett program som sätter människan i centrum. Man läser ämnen som ligger rätt i tiden, som psykologi, pedagogik, hälsa och livsfrågor, kommunikation och ledarskap samt har arbetsplatsförlagt lärande.
Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.
– Viljan att arbeta med människor i olika åldrar, alltså ett genuint intresse för människor. Man ska också vara kreativ och ha en god samarbetsförmåga.
Intervjuer från 2012