Visa allastudier.se som: Mobil

Bli en del av robotrevolutionen

Den ökade automatiseringen innebär att många yrkesroller kommer försvinna, men det betyder också att det kommer nya. En av dem är robotprogrammerare och finns från och med i år (2016) som YH-utbildning.

Science fiction-manusens urmoder – att robotarna tar över världen – nu är den på god väg att bli sann. Men i verkligheten är det inte samma domedagsprofetia. Där vissa jobb byts ut mot automation tar andra vid och ett exempel är robotprogrammerare en utbildning som bland annat Lernia erbjuder.

– Det är inte bara industrin som automatiseras utan det finns andra exempel som lager och vård. Vår utbildning är ettårig och för den som har jobbat ett tag och vill uppdatera sin kompetens efter de trender som råder. Det är en populär utbildning bland arbetsgivare som vill komplettera sina anställdas kunskaper, säger Anna-Carin Herdebrant på Lernia.

Varför krävs erfarenhet från arbetslivet?
– Redan i dag ser många industrier ut som något ur en science fiction-film. Därför är det viktigt inom produktion och konstruktion att förstå hur det ser ut i verkligheten, att förstå hur det man lär sig från utbildningen ska förankras på arbetsplatsen. Och det är viktigt att veta redan innan man går programmet för att kunna få ut så mycket som möjligt av utbildningen.

Vilka trender kommer att vara starka inom YH-utbildningar de närmaste åren?
– En trend som vi kommer se mer av är att Yrkeshögskolan kommer att gå mot mer avancerade spetsutbildningar: att kompetensutveckla de som redan har viss kunskap. Jag tror också att vi kommer att få chansen att driva längre YH-utbildningar för mer avancerade jobb. Dessutom ställer Myndigheten för yrkeshögskolan större krav på YH-utbildningar vilket kommer att ge bättre utbildningar och gynna seriösa aktörer.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-09

Yrkeshögskola: Plugga nära verkligheten

I stort sett alla pluggar  för att det leder till jobb. Och det gör det - på yrkeshögskoleutbildningar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Rekord i antal ansökningar

Över 300 utbildningar har beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan. Söktrycket har aldrig varit så stort. Men vilka utbildningsområden blev populärast?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

YH-kurserna för dig som tänker utanför boxen

YH-utbildningar är en fingervisning på var jobben kommer att finnas framöver. Vi har hittat ett urval av spännande "utanför boxen"-jobb för dig som är sugen på en alternativ karriär. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön