Sök utbildning 👉

Böcker gör pluggandet värkfritt

Har du ont i nacken, är stel i ryggen eller har mycket huvudvärk? Låt inte pluggandet bli en plåga – lär dig sitta rätt.

Den som jobbar på kontor kan kräva att arbetsgivaren ska inreda arbetsplatsen på ett bra sätt. För studenter som ska plugga hemma är det svårare att veta hur man ska arbeta för att inte få besvär med rygg- eller huvudvärk. Vi lät ergonomen Tone Petrelius från TCO Development titta in i Sandra Engboms studentrum och komma med tips på hur Sandra ska arbeta.

Studentrummet är inte mer än 18 kvadratmeter stort, men Sandra har inrett på ett effektivt sätt, med soffor under loftsängen, ett matbord med plats för fyra och ett litet gammalt skrivmaskinsbord där hennes laptop står.

– Jag brukar sitta och skriva här eller så ställer jag datorn på soffans armstöd för att få lite myskänsla, berättar Sandra, som studerar biologisk geovetenskap. Jag brukar inte ha datorn i knät för det blir för varmt.

– Det är bra att du rör dig mellan olika ytor för att få variation, säger Tone. Men du ska inte vrida dig, du kan ha en laptopkudde i stället, så blir det inte varmt att ha datorn i knät.

Tone uppmanar Sandra att ta bort allt annat än laptopen från bordet, skjuta datorn bakåt för att få bättre synavstånd och att lägga några böcker framför.

– Det är jätteviktigt med stöd för underarmarna. Ett underarmsstöd är ingen stor ekonomisk investering, säger Tone och Sandra håller med om att det känns bra att kunna vila armarna mot böckerna.

Tone tycker också att Sandra ska önska sig en ordentlig skrivbordsstol av sina föräldrar, men påpekar att den enkla plaststol hon har nu ändå ger ett relativt bra stöd för ryggen.

Det händer att Sandra blir sittande långa stunder framför datorn.
– När jag väl hittat koncentrationen och kommit igång vill jag inte sluta, säger hon.

Tone betonar vikten av att ändå ta korta pauser.
– Att läsa på skärmen är krävande för ögonen, så sitt inte mer än 20 minuter i taget. Även ögonen behöver vila, inte bara kroppen.

5 tips – så förbättrar du din studiemiljö

• Investera i en bra läslampa, som riktar ljuset från sidan. Då slipper du reflexer när du läser.

•  Läs med fönsterljuset från sidan så slipper du bli bländad både när du läser i boken och på skärmen.

• Se till att du sitter bra. Välj en skrivbordsstol som går att höja och sänka och där ryggstödet följer ryggen, alternativt en reglerbar sadelstol, där du sitter i balans.

• Koppla ett separat tangentbord till laptopen så får du bättre utrymme för att skriva än om du kryper ihop mot den lilla laptopen.

• Skapa variation, sitt inte likadant hela  tiden utan växla till exempel mellan att sitta vid datorn och att läsa i soffan. Har du möjlighet är det bra med en arbetsplats där du kan stå upp och läsa eller arbeta vid datorn.

Källa: Ergonomen Tone Petrelius

Ylva Rehnberg

Annonser