09 jul 2021

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden.

– För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

I dag är det kanske viktigare än någonsin att kunna visa upp att man klarar av högre studier. I takt med att de kvalificerade jobben blir allt fler ökar också konkurrensen på arbetsmarknaden. Men den som är nyutexaminerad konkurrerar inte bara med sina studiekamrater om job- ben utan också med dem som har arbetslivserfarenhet inom branschen man söker till. Det är inte alltid som ny fräsch kompetens räcker hela vägen fram.

För att hävda sig i konkurrensen som nyutexaminerad är det därför viktigt att också vara strategisk re- dan under studietiden för att öka chanserna att snabbt få ett jobb.

– Du bör tänka på att jobba på olika fronter och se till att du skapar dig ett så stort nätverk du bara kan redan under studietiden. Det gör du genom att bland annat engagera dig i olika aktiviteter som finns på skolan eller genom att skapa kon- takter och referenser på din praktikplats, säger Susanna Westgren.

Att engagera sig i en eller flera föreningar under studietiden är också meriterande menar Susanna Westgren.

– Erfarenheten av att arbeta i en förening ska definitivt vara med på cv:t. Att lyfta fram vad du har gjort är ett väldigt bra sätt att marknadsföra dig på. Och har du jobbat före du började studera ska du naturligtvis också lyfta fram den erfarenheten.

Den som vill vara helt säker på att utbildningen man väljer garanterar anställning direkt efter examen bör tit- ta på hur prognosen för arbetsmarknaden ser ut om fyra år.

– Rent spontant tror jag att i dag efterfrågas många typer av ingenjörer, kockar, specialutbildade sjuksköter- skor och folk inom datayrken. Men man ska också komma ihåg att alla yrken inte kräver en examen. Det viktiga är dock att visa att man kan ta till sig informa- tion och förvalta ny kun- skap och det gör man ge- nom att ha läst en högre utbildning, säger Susanna Westgren.

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter. Läs mer: Fakta: Traineeprogram Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
Läs mer