07 okt 2021

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst.

– Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra. Mitt misslyckande som artist gjorde egentligen att jag blev cirkusdirektör. Jag ville på något sätt vara kvar i den fantastiska världen och då var jag ju tvungen att hitta på något. Det blev Cirkus Cirkör.

– I början kan det vara svårt att lita på sig själv tillräckligt mycket, men med åren har jag lärt mig att det bästa sättet att lyckas är att gå på sin känsla och inte bara lyssna på vad andra säger. När det blir problem och motgångar för mig blir jag mest peppad faktiskt. Jag blir inte knäckt utan ser nej som utmaningar.

Som 17-åring startade Tilde en egen gymnasieutbildning. Det kom sig av att hon inte tyckte att det vanliga gymnasiet gav henne det hon ville ha.

– Vi var ett gäng som flyttade upp till Stockholm efter nian. Vi tyckte att skolplikten var slut och vi ville inte gå i en vanlig skola. Vår grundinställning var att kunskap är kul, att läsa matte ska vara lika kul som att gå på bio, då är det bra pedagogik.

Från att starta en egen gymnasieutbildning som 17-åring till att år 2010 kunna titulera sig professor vid Danshögskolan är en imponerande resa.

Drömmer du om att bli cirkusartist?

Om du ska gå i Tildes fotspår rekommenderas att du söker till Nycirkus vid Danshögskolan. Eller kanske ”Konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri” vid Göteborgs universitet.

Medellön: 20 000 kr

Christian Albinsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Vad innehåller en uppsats?

En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. Hur skriver man en uppsats? Vad ska den innehålla? Vad innebär de olika delarna? Vi hjälper dig förstå universitetsuppsatsens struktur! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Twication" är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer