07 okt 2021

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär.

De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna. På Skolstaden i Helsingborg finns det populära samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profil SOS.

Fokus är ledarskap och genom att tillbringa hela veckor i fält, agera figuranter i polisövningar, göra studiebesök och få föreläsningar från polis, kustbevakning, tull och försvar får eleverna både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man leder en grupp mot uppsatta mål. Dessutom får de en bra insyn i vad uniformsyrken innebär.

– Jag har alltid velat bli polis och tycker att uniformsyrken är intressant. Sen tycker jag om skogen, och tycker att det känns bra att inte sitta i skolan hela tiden, säger Erika Leo, 17 som tidigt visste att hon ville gå just det här programmet.

Benjamin Carsten, 18 läser också programmet och tycker framförallt att gemenskapen bland klasskompisarna är bra.

– När man ligger ute i fält och ska samarbeta hela tiden lär man känna varandra väldigt bra. Vi bor i tält och umgås 24 timmar om dygnet, säger han.

Magnus Hellborg är samordnare av programmet. Han tycker att det passar en elev som gillar psykiska och fysiska utmaningar.

–Det är viktigt att man har en friluftsgen i sig eftersom vi är ute mycket i skogen. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett pluggprogram, det är ett vanligt samhällsvetenskapsprogram i grunden, säger han.

Liknande program

För den som bor i storstäderna finns Bernadottegymnasiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De erbjuder också Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap och profil mot uniformsyrken.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Res jorden runt för att ge service

Vill du syssla med turism, leda människor och göra karriär utomlands? Inom servicebranschen finns alla sorters arbetsuppgifter. Och jobben blir bara fler. "Besöksnäringen", det man i branschen kallar jobb på exempelvis nöjesparker, musikfestivaler och hotell, är en stor och mångfacetterad bransch. Du kan få jobba som chef på stora hotell, servera i baren på lyxrestauranger, leda evenemang och koor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-09

Eleverna väljer lärare

På Hermods gymnasium får eleverna vara med och anställa sina egna lärare.

Läs mer