Yrken där man jobbar med djur är poppis och söktrycket är hårt på landets utbildningar till djursjukskötare och veterinär.
– Det är många som söker till de här utbildningarna, framförallt kvinnor som är intresserade av att jobba med vård kombinerat med djur, berättar Per Edenhamn, studie- och yrkesvägledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Men att jobba med djurvård är så mycket mer än bara att jobba med gulliga djur.
– I de allra flesta fall jobbar man inte endast med djur, utan även med djurägare, det är viktigt att komma ihåg, säger Per.
Så får du jobbet
Djurvårdare inom lantbruk eller djurpark jobbar med den dagliga skötseln av djuren. Det handlar mycket om att ge dem mat, se till att de har det rent och att vara uppmärksam på om något djur verkar sjukt.
Djurvårdare blir du genom att gå naturbruksprogrammet på gymnasiet eller Komvux.
En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av både sällskapsdjur och hästar. I arbetet ingår bland annat att assistera veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer.
Utbildningen Djursjukskötare är tre år lång och hålls i Skara av Sveriges lantbruksuniversitet.
Som veterinär arbetar man oftast med att behandla sjuka djur men det finns också t ex besiktningsveterinärer som jobbar på slakterier och ansvarar bland annat för kontroll av kött och hygien, länsveterinärer som jobbar förebyggande med smittskydd, och veterinärer som jobbar med utveckling av läkemedel, forskning på universitet eller med försöksdjur.
Utbildningen till veterinär är 5,5 år lång och finns på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. 1 år av utbildningstiden är praktik.
Skånes Djurpark"Man får vara beredd på att se blod"
Sandra Nilsson jobbar som djurvårdare på Skånes Djurpark sedan ett par år tillbaka. Hon har gått hippologigymnasiet i Flyinge och har sedan utbildat sig till både förskollärare och grundskolelärare.
Hon tycker att hon har haft stor nytta av att ha pluggat pedagogik.
– Att ha läst pedagogik är nästan lika viktigt som att ha kunskap om djur. Vi guidar många olika typer av grupper, allt från 3-åringar på dagis till biologistudenter på universitetet, så det gäller att kunna anpassa nivån, berättar Sandra.
Sandras jobb handlar mycket om att se till att djuren mår bra, att de får mat, att de har det rent och att de berikas på olika sätt.
– Eftersom det är vilda djur i fångenskap är det viktigt att hitta på saker för att få dem att använda hjärnan. Vi vill att de ska känna att varje dag är en ny dag och det gäller att vara finurlig och hitta på saker för att de inte ska bli uttråkade. Man kan t ex kasta in ris som de kan gnaga på, gömma maten på olika sätt, använda dofter från andra hägn, borra hål i dunkar, berättar Sandra.
För den som tror att djurvårdare är tillsammans med djuren hela tiden får tänka om. Sandra berättar att 95 % av tiden handlar om att gödsla och hålla snyggt. Och det är ett tufft jobb, fysiskt.
– Man får inte vara rädd att ta i och det krävs en hel del styrka och kondition. Du är utomhus mellan sju och fyra varje dag, oavsett om det är - 20 grader eller + 30 grader. Sen får man inte vara äckelmagad, man får vara beredd på att se blod.
För att jobba som djurvårdare på djurpark är det också viktigt att vara öppen som person eftersom man alltid har folk omkring sig.
– Vi har ett varumärke som vi representerar varje dag, därför måste du alltid vara professionell, säger Sandra.
– Jag är en sån person som lätt blir uttråkad, i det här jobbet är ingen dag den andra lik, när jag kommer till jobbet på morgonen vet jag aldrig hur dagen ser ut.
Johanna Boussard