En haltande region får nytt liv

Trollhättan har fått ny luft under vingarna – Saab lever vidare och regeringen satsar på utbildningsplatser.

Först kom beskedet att ­ ­Saab skulle läggas ner. Då meddelade regeringen blixtsnabbt att man skulle satsa stort på regionen för att hjälpa alla de varslade och uppsagda. Nu får Saab leva vidare – och så även de extra utbildningsplatserna.

Regeringen har nu slutgiltigt bestämt sig för att avsätta pengar till yrkesvux och komvux i Trollhättan, som utökas med 500 platser till vårterminen 2010. Från och med hösten 2010 får Yrkeshögskolan 500 nya platser, och högskolan i Göteborg och Trollhättan ytterligare 500. Dessutom omfördelas 1 000 årsplatser för yrkesvux/komvux till regionen under 2010.

– Det är positivt att regeringen ser det som en viktig strategisk satsning att fler platser till Yrkeshögskolan kan öka möjligheterna till tillväxt i regionen, säger Mona Thuresson, utredare på YH-myndigheten.

Just nu jobbar myndigheten, som är ny sedan den 1 juli 2009, febrilt med att kartlägga framtida kompetensbehov liksom att se vilken kunskap som redan finns i regionen. Allt detta för att under våren 2010 öppna en särskild ansökningsomgång för utbildningssamordnare som vill starta YH-utbildningar hösten 2010 i regionen för de 500 nya platserna.

– Det kan leda till att helt nya utbildningar kan starta, men även till en utökning av antalet platser i pågående och planerade utbildningar, säger Mona Thuresson.

Praktik genväg till jobb

Snart kommer Västra Götalandsregionen att få många nya YH-studieplatser. En som redan pluggar i området är Sara Kristoffersson, 23. Hon började på Trollhättans filmarbetarutbildning i höstas och siktar på att bli filmljudtekniker. Examen är våren 2011.

– Vi läser 80 poäng utan lov och på så sätt kan vi sluta på våren och inte till sommaren. Anledningen är att just våren är en tid när många filmproduktioner startar, så tanken är att vi tar examen just när många arbetstillfällen kan erbjudas.

Saras klass har praktik en tredjedel av tiden och varje elev brukar hinna vara på mellan sex och sju långfilmsproduktioner under utbildningstiden.

– Det är otroligt lärorikt att få träffa arbetare i filmbranschen och få chansen att lära sig av dem, säger hon.

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 16 apr 2019