Sök utbildning 👉

Fixa studierna med rätt teknik

Vårterminen är här med hög press och små marginaler. Sätt studietekniken på en gång och slipp pluggpaniken. KTH-studenten Michelle Cañada kan knepen som gör skillnaden.

Vårterminen är här med hög press och små marginaler. Sätt studietekniken på en gång och slipp pluggpaniken. KTH-studenten Michelle Cañada kan knepen som gör skillnaden.
Du behöver inte göra som alla andra, säger hon

Många som läser sin första termin på högskolan vittnar om en närmast panikartad upplevelse. Steget från gymnasiet är stort och däremellan finns ett gap som är lätt att trilla ner i. För Michelle Cañada var det precis så. På gymnasiet hade hon haft väldigt lätt för sig, så när hon började läsa industriell ekonomi på KTH fick hon en chock.  

– Det var första gången i livet som jag misslyckades på tentor, det blev ett ’wake upp call’. Jag insåg att jag var tvungen att hitta en bra studieteknik, säger hon.

KTH erbjöd en snabbkurs i studieteknik som var ett bra steg på vägen, men det dröjde ändå ett tag innan hon hittade formeln som passade henne.
– Du får prova dig fram, det måste få ta lite tid.

I dag är Michelle Cañada inne på sitt fjärde studieår och har hittat bra metoder som hon gärna delar med sig av.
– Steg ett är att ta reda på vilken profil du är och hur du lär dig bäst. Är det genom att lyssna, läsa eller skriva? Eller kanske genom bilder?

Michelle Cañada kom fram till att hon lär sig bäst av att läsa, skriva och rita, inte av att lyssna. Föreläsningarna blev därmed inte alltid lika viktiga.
– Om jag känner att jag inte får ut något av att gå på en föreläsning är det så klart bättre för mig att använda tiden till att läsa i stället, medan det för någon annan är viktigare att gå på föreläsningen.

Hon understryker att hon inte vill uppmana andra att hoppa över föreläsningar men tycker samtidigt att det är viktigt att våga gå sin egen väg.
– Det funkar inte att göra som alla kompisar gör. Du måste göra på ditt eget sätt.

Vad gäller minnestekniker menar Michelle Cañada att samma regel gäller: hitta din egen metod.
– Vissa läser samma sak flera gånger, sedan minns de allt. Men jag minns mycket bättre i bilder och föredrar att måla och göra mindmaps.

Planering av tidsåtgången är också en viktig del i studietekniken, menar hon.
– Jag skriver in allt som ska göras i min almanacka, alla deadlines måste vara synliga. Jag sätter av en viss tid för en viss uppgift och gör det bästa utifrån det. Sedan får det räcka.

Tack vare en bra och genomarbetad studieteknik hinner Michelle Cañada göra mycket annat än att plugga. Hon sitter bland annat som ordförande i KTH:s kvinnliga nätverk Malvina och leder en styrelse med elva ledamöter.
Detta tror hon är ytterligare en viktig del i studietekniken – se till att planera in andra saker än studier i kalendern.

– Skriv in icke-studietid i kalendern, tid då du bara gör sådant som du tycker är roligt. Det är jätteviktigt.

Allastudier redaktionen


Annonser