26 sep 2013

Fler akademikerbarn tar examen

På utbildningarna till civilingenjör, jurist, läkare och psykolog tar studenter med lågutbildade föräldrar inte ut sin examen i samma utsträckning som studenter med högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport som belyser hur studenternas sociala bakgrund påverkar genomströmningen i högskolan.

Att det är betydligt vanligare att välja högskolestudier om föräldrarna är högutbildade är väl känt. Men hur studenterna sedan presterar på högskolan beroende på social bakgrund har inte studerats i samma omfattning. I en ny rapport från Universitetskanslersämbetet har man följt upp i vilken utsträckning studenter på civilingenjörsprogrammet, juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet tar ut sin examen inom tre år efter den nominella studietiden.

På alla fyra utbildningar är examensfrekvensen lägre för studenter som har lågutbildade föräldrar. På till exempel juristprogrammet har 66 procent av studenterna med högutbildade föräldrar tagit ut en examen på programmet jämfört med 45 procent av studenterna med föräldrar som bara gått grundskolan eller annan förgymnasial utbildning.

Det krävs höga gymnasiebetyg för att komma in på läkarprogrammet, precis som för juristprogrammet, och även här finns en tydlig skillnad. Bland studenterna som kommer från akademikerhem har 90 procent tagit ut en läkarexamen medan andelen är betydligt lägre bland studenterna med lågutbildade föräldrar, 78 procent.

Även fyra andra yrkesexamensprogram som inte är lika långa som de fyra ovanstående har följts upp. Där är examensfrekvensen i stort sett samma oavsett social bakgrund. Föräldrarnas utbildningsnivå påverkar alltså framför allt studenter på de längre utbildningarna med minst fyra och ett halvt års studier på heltid.

– Många universitet och högskolor arbetar mycket med breddad rekrytering, att få fler ungdomar från hem utan studietradition att välja högskolestudier. Ett lika viktigt arbete är att se till att dessa studenter även fullföljer sina utbildningar och tar en examen, säger Helen Dryler, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Sök högskoleutbildning

Sök bland alla kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 26 sep 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Skolorna där det fuskas mest

Totalt 790 studenter stängdes av eller varnades förra året, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan. Högskoleverket har släppt sin årliga rapport om universitetens och högskolornas disciplinärenden. Noterbart är att nästan samtliga universitet och högskolor stängde av studenter i större utsträckning än gav dem varningar. Antalet studenter som årligen stängs av har nästan fördubb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-16

Välj smart – säkra en plats på högskolan

Innan du bestämmer dig för vilket program på högskolan du ska söka, titta på antagningsstatistiken. På så sätt kan du välja smartare och säkrare få en plats.

Läs mer