26 sep 2013

Fler akademikerbarn tar examen

På utbildningarna till civilingenjör, jurist, läkare och psykolog tar studenter med lågutbildade föräldrar inte ut sin examen i samma utsträckning som studenter med högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport som belyser hur studenternas sociala bakgrund påverkar genomströmningen i högskolan.

Att det är betydligt vanligare att välja högskolestudier om föräldrarna är högutbildade är väl känt. Men hur studenterna sedan presterar på högskolan beroende på social bakgrund har inte studerats i samma omfattning. I en ny rapport från Universitetskanslersämbetet har man följt upp i vilken utsträckning studenter på civilingenjörsprogrammet, juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet tar ut sin examen inom tre år efter den nominella studietiden.

På alla fyra utbildningar är examensfrekvensen lägre för studenter som har lågutbildade föräldrar. På till exempel juristprogrammet har 66 procent av studenterna med högutbildade föräldrar tagit ut en examen på programmet jämfört med 45 procent av studenterna med föräldrar som bara gått grundskolan eller annan förgymnasial utbildning.

Det krävs höga gymnasiebetyg för att komma in på läkarprogrammet, precis som för juristprogrammet, och även här finns en tydlig skillnad. Bland studenterna som kommer från akademikerhem har 90 procent tagit ut en läkarexamen medan andelen är betydligt lägre bland studenterna med lågutbildade föräldrar, 78 procent.

Även fyra andra yrkesexamensprogram som inte är lika långa som de fyra ovanstående har följts upp. Där är examensfrekvensen i stort sett samma oavsett social bakgrund. Föräldrarnas utbildningsnivå påverkar alltså framför allt studenter på de längre utbildningarna med minst fyra och ett halvt års studier på heltid.

– Många universitet och högskolor arbetar mycket med breddad rekrytering, att få fler ungdomar från hem utan studietradition att välja högskolestudier. Ett lika viktigt arbete är att se till att dessa studenter även fullföljer sina utbildningar och tar en examen, säger Helen Dryler, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Sök högskoleutbildning

Sök bland alla kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 26 sep 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer