18 okt 2021

Fler platser på vårdutbildningar

Det blir 415 nya platser på sjuksköterskeprogrammen nästa år, enligt ett förslag från regeringen. Men Vårdförbundet är skeptiskt till om platserna kommer att fyllas.

De kommande tre åren blir det 40 nybörjarplatser på läkarprogrammen, 29 på tandläkarprogrammen och 485 på sjuksköterskeutbildningarna på högskolor och universitet runt om i landet, enligt ett förslag från regeringen som presenteras i höstens budgetproposition.

– Långsiktigt står sjukvården inför stora pensionsavgångar. Medelåldern är hög och vi utbildar för få för att täcka de behoven, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

De nya utbildningsplatserna kommer att finansieras genom omfördelning mellan olika universitet och högskolor. En del av utbyggnaden görs också med pengar som frigjorts sedan utomeuropeiska studenter börjat betala för att studera i Sverige.

På 19 lärosäten i landet föreslås en ökning på 8–50 nybörjarplatser för sjuksköterskor nästa år. I samband med satsningen skärps kraven på landstingen att ordna praktikplatser för sjuksköterskestudenterna, annars kan utbildningsplatserna flyttas till andra håll i landet.

– Där sätter vi nu tummen i ögat på landstingen, säger Jan Björklund.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, är positiv till att det satsas på fler platser, men skeptisk till att det kommer att ha någon effekt.

– Vi fyller inte alla de platserna som det ser ut just nu. Vi har för få ungdomar som söker sig till vård.

Risken att utbildningsplatserna flyttar till andra håll tror hon inte har så stor betydelse.

– Det hjälper inte att hota, för det finns inga platser. Du måste ha handledare på arbetsplatserna som kan ta emot studenterna i dag. Där är problemet att det finns för få handledare och för få praktikplatser och vi ser att man drar ner, säger hon.

Hitta din vårdutbildning

Sök bland samtliga vårdutbildningar på högskolor i Sverige

Mer om vårdutbildningar

Björklund satsar på vård- och omsorgsprogrammet

Vård – jobba för livet

Utbildningarna som lönar sig

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Studier lönar sig mest för män

Högre studier lönar sig mest för män i kvinnodominerade yrken. Kvinnliga akademiker som söker sig till yrken med många män får inte samma fördel. Att plugga på högskola tycks vara värt besväret. Åtta av tio som tog examen 2006 och 2007 hade 2008 etablerat sig på arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från Högskoleverket. Undersökningarna gjordes innan finanskrisen slog till och det fortfaran ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så klarar du den totala katastrofen

Staden är drabbad av jordbävning, alla flyr – men du reser dit. Låter det otroligt? Inte för dig som pluggat en speciell utbildning. Man kan fråga sig om det går att förbereda sig inför en katastrofsituation. Men oavsett om det gäller att hjälpa barn i konflikthärdar eller att fly från zombies finns en utbildning för det. I Skåne finns ett program för dig som vill hjälpa till efter översvämningar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”.
Läs mer