07 okt 2021

Fler studenter pluggar vidare

Allt fler elever går direkt från gymnasiet till universitet och högskolor. Samtidigt skärps behörighetskraven och fler tar kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser att få en studieplats.

Direktövergången från gymnasiet till högskolestudier ökar för tredje året i rad, visar ny statistik från Skolverket. En fjärdedel av de elever som tog studenten våren 2009 valde att plugga vidare redan följande läsår.

Av de elever som tog studenten i våras läste också fler utökat program och kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser i konkurrensen om en högskoleplats.

Skärpta krav gör ändå att andelen behöriga för högskolestudier minskar. 87 procent av eleverna som tog studenten i våras hade grundläggande behörighet, vilket är tre procentenheter färre än föregående år.

Den genomsnittliga betygspoängen bland de utexaminerade gymnasieeleverna ligger på samma nivå som tidigare år – 14,0 poäng. Kvinnor har fortfarande högre snittbetyg än män.

Fakta: Naturvetare har bäst betyg

Den genomsnittliga betygspoängen bland utexaminerade gymnasieelever var 14,0 poäng våren 2010.

Kvinnor hade i snitt 14,7 poäng, medan männen hade 13,3 poäng.

Elever på naturvetenskapliga utbildningar hade det högsta snittbetyget, följt av elever på estetiska och samhällsvetenskapliga program.

Källa: Skolverket

TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Brist på spelutvecklare – med rätt kompetens

En tillväxt på 96 procent, en 26-procentig ökning av antalet anställda och en vinstökning med över 700 procent. Spelutvecklingsbranschen slår rekord, men hittar inte tillräckligt med kompetent personal i Sverige. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom spelutveckling – Den svenska spelexporten överträffar alla förväntningar, konstaterar branschens talesperson Per Strömbäck.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-15

Nätverka smart på högskolan

Högskoletiden är kanske den mest tacksamma tiden i livet att bygga sitt nätverk. Varken förr eller senare kommer du att omges av så många personer som kommer jobba inom din framtida bransch. Men hur ska man tänka när det gäller nätverkandet, strategiskt för att skaffa ”rätt” kontakter eller bara gå på känsla?  Vicky Nilsson är ekonomstudent på Södertörns högskola och näringslivsansvarig på Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Feminist får sexköpares pengar

Onsdagen 25 maj delade studentkåren ut ett speciellt pris ut vid Uppsala universitet.

Läs mer