plugga och jobba heltid
21 jul 2022

Fler vill plugga och jobba heltid

Vill du ta en kurs men samtidigt fortsätta att jobba? Då är du inte ensam. Fler efterfrågar utbildningar med undervisning på tider som gör att man kan behålla sitt heltidsjobb.

Hitta din kurs vid sidan av jobbet:

Sök bland yrkesutbildningar

Sök bland fristående kurser

Allt fler vill vidareutveckla sin kompetens, men samtidigt fortsätta jobba heltid. 

Vi märker ett tryck från yrkesverksamma som vill kompetensutveckla sig vid sidan om sitt jobb, men vill gå en kurs som inte stjäl tid från heltidsjobbet. Det kan handla om att man har fått nya arbetsuppgifter och behöver mer kött på benen, att man vill bredda sig eller gå in på ett nytt spår inom sin bransch, säger Mona Lanneskog, Folkuniversitetet.

Som en följd av efterfrågan ökar Folkuniversitetet i vår antalet diplomutbildningar, där undervisning sker 1-2 kvällar i veckan. Vissa utbildningar är helt nya för att svara på nya behov på arbetsmarknaden. En av de nya utbildningarna är Visual Merchandiser, som tar yrket dekoratör till en ny nivå.

Kunderna är kunniga idag och vet vad de kan kräva. Det räcker inte längre att erbjuda rätt produkt på rätt plats till rätt pris. Nu måste man kunna skapa en miljö som ger en upplevelse och en destination som kunder vill besöka. Det kräver mer av yrkesrollen, dekoratör var ett smalt yrke där man gjorde samma statiska arbetsuppgifter, nu är det en bredare roll där man ska vara kunnig inom fler plan, säger Sofia Andrén, kursledare för kursen Visual Merchandiser.

Senast uppdaterad: 21 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Mer utbildning för redan utbildade

Har du en högskoleutbildning? Då är chansen stor att du får gå ännu fler kurser. Det är de redan högt utbildade som får mest av personalutbildning. Mer än varannan med högskoleutbildning får någon form av kurs via sin arbetsgivare, jämfört med var femte anställd utan gymnasieutbildning. Totalt sett deltog nästan två miljoner svenskar i personalutbildning under första halvåret, enligt SCB.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Var tredje svensk: Jag är bättre än mitt jobb

Var tredje svensk är överkvalificerad för jobbet de har – åtminstone enligt dem själva. I en ny jobbundersökning svarar 34 procent av de tillfrågade svenskarna att de är överkvalificerade för sina jobb. – Jag tror att krisen och den ökade arbetslösheten har fått många att kompromissa med sin kompetens, säger Cecilia Mannheimer, district manager på rekryteringsföretaget Randstad som står bakom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu ställer kunderna högre krav

Dagens kunder har blivit mer stressade och därmed mindre trevliga. Därför måste anställda inom serviceyrken vässa sitt bemötande. Enligt en ny europeisk undersökning är svensk butikspersonal bland de sämsta i Europa på att le och hälsa kunder välkomna. – Många av mina kursdeltagare berättar att dagens kund ofta är stressad, vilket ju gör oss mindre tålmodiga och trevliga, säger Eva Gyllensvaan, ut ...
Läs mer