Visa allastudier.se som: Mobil

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror.

Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.

– Jag tror att en av anledningarna till ökningen är att de svenska högskolorna har blivit bättre på att informera om utlandsstudier till sina studenter, vi ser en stor ökning av studenter som åker på utbytesprogram, säger Anders Wiberg på Högskoleverket.

Svenskars populäraste länder att studera i var USA och Storbritannien läsåret 2011/12. USA gick om Storbritannien som nummer ett på listan.

– En av förklaringarna kan vara att Storbritannien har ökat sina studieavgifter, men annars är det svårt att ge förklaringar. Det handlar mycket om trender, säger Anders Wiberg.

Efter USA och Storbritannien följer Danmark, Australien, Frankrike på listan, och sedan Spanien och Polen. Studenternas val av länder har förändrats över tid. Under de senaste tio läsåren har Australien, Spanien och Frankrike tappat studenter medan antalet till Polen, Danmark, Kina och Japan har ökar.

De populäraste länderna att studera i

USA                 5150

Storbritannien  5140

Danmark          2000

Australien        1550

Frankrike         1330

Spanien           1320

Polen               1230      

Tyskland            960

Norge                800

Kina                  760

Mer om att studera utomlands

Förmedling – din väg till utlandet

Ge ditt CV tyngd med utlandsstudier

Alla artiklar om studier utomlands

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 jan 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Ge ditt CV tyngd i utlandet

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund. – Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön