18 okt 2021

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror.

Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.

– Jag tror att en av anledningarna till ökningen är att de svenska högskolorna har blivit bättre på att informera om utlandsstudier till sina studenter, vi ser en stor ökning av studenter som åker på utbytesprogram, säger Anders Wiberg på Högskoleverket.

Svenskars populäraste länder att studera i var USA och Storbritannien läsåret 2011/12. USA gick om Storbritannien som nummer ett på listan.

– En av förklaringarna kan vara att Storbritannien har ökat sina studieavgifter, men annars är det svårt att ge förklaringar. Det handlar mycket om trender, säger Anders Wiberg.

Efter USA och Storbritannien följer Danmark, Australien, Frankrike på listan, och sedan Spanien och Polen. Studenternas val av länder har förändrats över tid. Under de senaste tio läsåren har Australien, Spanien och Frankrike tappat studenter medan antalet till Polen, Danmark, Kina och Japan har ökar.

De populäraste länderna att studera i

USA               5150

Storbritannien  5140

Danmark          2000

Australien       1550

Frankrike         1330

Spanien           1320

Polen               1230      

Tyskland          960

Norge                800

Kina                  760

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Lärlingsutbildning i Danmark

På andra sidan sundet pluggar du och får lön samtidigt. Inte undra på att intresset från svenskar är stort. Lärlingsutbildningar i Danmark varvar praktik och teori och du får betalt under hela eller större delen av utbildningstiden. Här kan du läsa mer! 

Läs mer