Visa allastudier.se som: Mobil

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror.

Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.

– Jag tror att en av anledningarna till ökningen är att de svenska högskolorna har blivit bättre på att informera om utlandsstudier till sina studenter, vi ser en stor ökning av studenter som åker på utbytesprogram, säger Anders Wiberg på Högskoleverket.

Svenskars populäraste länder att studera i var USA och Storbritannien läsåret 2011/12. USA gick om Storbritannien som nummer ett på listan.

– En av förklaringarna kan vara att Storbritannien har ökat sina studieavgifter, men annars är det svårt att ge förklaringar. Det handlar mycket om trender, säger Anders Wiberg.

Efter USA och Storbritannien följer Danmark, Australien, Frankrike på listan, och sedan Spanien och Polen. Studenternas val av länder har förändrats över tid. Under de senaste tio läsåren har Australien, Spanien och Frankrike tappat studenter medan antalet till Polen, Danmark, Kina och Japan har ökar.

De populäraste länderna att studera i

USA               5150

Storbritannien  5140

Danmark          2000

Australien       1550

Frankrike         1330

Spanien           1320

Polen               1230      

Tyskland          960

Norge                800

Kina                  760

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Stick ut – plugga i Asien

Vill du sticka ut i mängden av ansökningar när du söker jobb? Ta chansen att studera i Asien. Jonas Svenhard, 33, pluggade i Japan och fick en ny jobbmöjlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Felicia kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka till USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som har bråttom ut i världen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön