16 apr 2019

Forskare kartlägger proteiner

Forskare vid KTH och Uppsala universitet har kartlagt hälften av människokroppens alla proteiner. Det innebär en databas med 10 000 individuella poster. År 2015 beräknar forskarna att de är klara med projektet.

– Det är av betydande vikt för proteinatlasen att vi har kommit så långt som halvvägs med kartläggningen. Det är ett viktigt steg mot målet med en komplett databas med människokroppens alla proteiner, något vi förväntar oss kommer att ske år 2015, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är en del av The Human Genome Project, ett stort internationellt projekt vars mål är att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan. Proteiner är en viktig byggsten i de mänskliga cellerna och involverade i princip alla kroppsfunktioner.

Det finns drygt 20 000 proteiner i människokroppen. De flesta av dessa har aldrig blivit identifierade eller analyserade. 98 procent av alla mediciner riktar sig mot 3 procent av de mänskliga proteinerna.

Tips: Utbildningar inom biologi

Mikrobiologi

Marinbiologi

Cellbiologi

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag. Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt. Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykisk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Feminist får sexköpares pengar

Onsdagen 25 maj delade studentkåren ut ett speciellt pris ut vid Uppsala universitet.

Läs mer