12 okt 2021

Generation Y vill utvecklas

Många unga medarbetare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte särskilt lojala sin arbetsgivare.

Att satsa på kompetensutveckling av personal blir allt viktigare, inte minst när den nya ”generation Y” blir dominerande på arbetsmarknaden.  Unga arbetstagare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte lojala sin arbetsgivare på samma sätt som tidigare generationer.

–Arbetsgivare som inte satsar på kompetensutveckling är förlorare eftersom det är ytterst sällan man stannar hos samma arbetsgivare hela livet. Titta på många offentliga verk, deras konkurrenskraft ligger i att de erbjuder ett tydligt kompetensutvecklingsprogram när de kanske inte kan matcha med löner, säger Eva Torsson, vd på Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag.

Resonemanget stöds av en undersökning utförd av United Minds där 36 procent av 80-talisterna svarar att det är en fördel att ha haft flera jobb under en kort tid. I undersökningen rankar de ”jobb som ger mig nya kunskaper” som drömjobbets näst viktigaste faktor, där ”hög lön” är allra viktigast.

Jimmy Sandell, byråchef på United Minds som jobbar med omvärldsanalys, menar att den unga generationen som lever sitt liv i informationssamhället fullt ut, är vana att lära sig nytt hela tiden och ställer högre krav på kompetensutveckling även på jobbet.

I stället för att åka iväg till en kursgård tre dagar kräver de kontinuerlig kompetensutveckling, de vill få frihet att testa på nya saker som ett sätt att lära sig och utvecklas snabbt. Sedan är det en generation som är driven av lust istället för plikt, det ska vara kul och lekfullt på jobbet, säger Jimmy Sandell.

HItta kursen

Använd sökfunktionen för att hitta kurser som vänder sig till dig som söker kompetensutveckling på jobbet.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips. Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen at ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Hitta mentorn som ger dig skjuts i karriären

Genom att skaffa dig en mentor kommer du utvecklas både personligt och professionellt. Men hur går man tillväga för att hitta rätt mentor? Vi träffar Annette Lundfall och Julia Cornu för att prata mentorskap. Båda har lång erfarenhet av att jobba med mentorskap, Annette som affärsrådgivare på ALMI och ansvarig för deras mentorsprogram för företagare och Julia som utvecklare på Unionen med mångåri ...
Läs mer