18 okt 2021

Glöm surdegen – nu gäller lerkruset

Efter surdegshajp och korvstoppningstrend: nu råder drejningsfeber i Stockholm. Kursledare: Folk köar till keramik- och drejningskurserna.

Alla minns väl scenen i ”Ghost” – filmen som brukar hamna på alla listor över världens mest romantiska filmer – då Demi Moore drejar lera tillsammans med Patrick Swayze? År 2011 är drejning återigen på allas läppar. På studieförbundet Sensus i Stockholm är intresset för keramik och lera enormt just nu. 

– Intresset för drejning och keramik har exploderat i Stockholm. Alla våra kurser är fullbokade, folk står i kö för att få delta, säger Annika Strådal, cirkelledare på Sensus.

Även Folkuniversitetet, som anordnar keramik- och drejningskurser fem dagar i veckan året om, bekräftar att det finns ett växande intresse. Enbart deras drejningskurser drar nästan 1 000 personer per år. Ett känt ansikte som fastnat för det här med att forma lera är musikern Lisa Millberg. I tidningen Elle beskrev Concretes-sångerskan nyligen hur hon blivit ”besatt” och har ”lera i hela huvudet”.

– Trenden kanske beror på att det är något genuint, något man gör med händerna. Många verkar tycka att det är kontemplerande, som kontrast till det snabba informationssamhälle som vi lever i, säger Annika Strådal.

Gå till keramikkurser på vår systersajt kurser.se

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna. Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer. – Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu vill vi ta barnen med på kurs

Glöm föräldraledighet med lata dagar i hemmets lugna vrå. Dagens föräldrar vill utvecklas och lära sig nya saker – gärna tillsammans med sina barn. – Vi ser ett starkt ökat intresse för kurser för föräldralediga. Många vill inte bara gå hemma utan tar upp ett gammalt intresse under föräldraledigheten, säger Anna Svensson, marknadskommunikatör på Folkuniversitetet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer