Coacherna finns allt oftare i vårt vardagsliv och fler vill utbilda sig till det. Men det är rörigt när man ska leta utbildning. Vi hjälper dig.
Sökfunktion:
Karriärcoach, idrottscoach, lifecoach eller sexcoach. Numera spelar coachen allt oftare en viktig roll i vårt vardagsliv. För att locka fram saker inom oss som leder till det vi eftertraktar som mest – personlig utveckling.
Antalet coacher har fullkomligt exploderat de senaste åren och för den som vill utbilda sig till coach gäller det att hålla tungan rätt i mun. För utbildningsdjungeln är tät och svår att hitta i.
Pia Lövgren jobbar som HR-specialist på SAS och är inne i sista fasen av sin coachutbildning, Certifierad Internationell Coach genom Skandinaviska Ledarhögskolan. Innan hon valde utbildning gjorde hon ordentlig research för att vara säker på att utbildningen höll hög kvalitet.
– Jag ville ha en utbildning som var kvalitetssäkrad. Förutom att titta på nätet pratade jag med kollegor i branschen som rekommenderade mig den här kursen. Jag ringde också två olika leverantörer innan jag bestämde mig, berättar Pia.
Elene Uneståhl, utbildare på Skandinaviska Ledarskolan tycker att det finns ett par viktiga saker att tänka på när man väljer utbildning.
– Vill du kalla dig ”coach” och jobba som det är det viktigt att välja en utbildning som är certifierad av ett kvalitetssäkringsorgan. Vill du däremot bara få ett mer coachande förhållningssätt i ditt nuvarande arbete kanske det räcker med en kortare kurs, säger Elene.
Hon uppmanar alla att vara lite kritisk när man söker information på nätet.
– Begreppet ”coach” har blivit lite urvattnat och det finns många konstiga utbildningar på marknaden. Vissa har jättesnygga webbsidor som ser seriösa ut men när man skrapar på ytan finns det ingen substans. Prata med dem för att få referenser och kolla hur många utbildningar de har kört.
I Pias fall har kursen gett henne det hon sökte.
– I mitt arbete som HR-specialist träffar jag många ledare där jag fungerar som stöd och rådgivare åt dem. I och med coachingen lär jag mig tekniken att ställa frågor för att personen själv ska hitta svaren inom sig, istället för att jag går in och ger råd, säger Pia.
Fakta: Coachutbildningar
Vad läser man?
Ämnen som brukar ingå är samtalsmetodik, etik, värderingar och viljans betydelse, grupprocesser och coachingteknik. Stort fokus läggs på att eleven coachar andra och får feedback på det.
Vilka certifieringar finns?
Det finns tre stora internationella certifieringsorgan:
- International Coach Federation (ICF): Certifierar individer och ackrediterar utbildningar. ICF driver inte egna utbildningar men det finns ett antal utbildningsprogram i Sverige som är godkända av dem.
- International Coaching Community (ICC): Har egna kurser som leder till certifiering som ICC-coach.
- European Mentoring and Coaching Council (EMCC): Ackrediterar utbildningar.
Vad kostar kurserna?
Varierande, mellan 6 000 och 60 000 kr. Ackrediterade utbildningar kostar 30 000 - 50 000 kr.
Hur långa är kurserna?
De ackrediterade utbildningarna har normalt 60 timmar lärarledd undervisning. I vissa fall ligger kursen koncentrerad i tid, i bland utspridd i block över en termin.
Johanna Boussard