16 apr 2019

Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor.

Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarkedet. De gamla tryckta läroböckerna ska ersättas av utvidgade e-böcker som utvecklas av företaget Systeme. Tanken är att e-böckerna ska kunna uppdateras fortlöpande med ny information och statistik.

E-boksundervisningen ingår i ett forskningsprojekt på Århus universitet om it-användning i skolan. Statsgymnasiet planerar även att använda andra it-miljöer som facebook och youtube i undervisningen.

Även Jönköpings kommun satsar på läsplattor och annan digital teknik i skolorna. Nu får bokförlaget Natur & Kultur i uppdrag att ansvara för det pedagogiska innehållet i läsplattorna.

– Även om det finns mycket gratis på nätet har vi kommit fram till att vi behöver pedagogiskt kvalitetssäkrat digitalt innehåll. Det gäller såväl e-böcker till våra läsplattor som digitala läromedel, säger Elisabeth Fridsäll-Emilsson, utvecklingsstrateg och skolbibliotekarie i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen är eleverna är förtjusta i sina nya läsplattor.

Kalle Wiklund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-29

Ansökan till gymnasiet

Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips inför ansökningen till gymnasiet. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor! I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till den intagningssajt som finns i din kommun hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rektorer anlitar byggelever privat

Flera rektorer och lärare i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen för att bygga privat. På landets yrkespraktiska utbildningar bygger elever hus och bakar kakor för fulla muggar. Det är ett hot mot konkurrensen med privata företag, menar kritiker. Men exakt var gränsen går är inte reglerat i lag. Tidigare i november krävde en konditor i Växjö att en av gymnasieskolornas kondit ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina högstadiebetyg och används för att se om du kommer in på det gymnasieprogram som du önskar. Vi visar hur du räknar ut det!

Läs mer