19 apr 2016

Hallå där: Vet vi hur långt nuet är?

Forskningen har äntligen hittat svaret på en svårlöst gåta.

Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Väst, har nyligen skrivit en artikel om tidsupplevelse där ”ett nu” definieras som två sekunder långt.

Hur sjutton menar du nu?

– Om du tänker dig att du lyssnar på en låt med ”do re mi” i början, kan du höra hela den sekvensen. Fortsätter låten i en minut till kan du inte höra hela låten samtidigt. Det är en kort sekvens som du kan höra i taget. Upplevelsen är alltid en två sekunder.

Du skriver att vi upplever nu när vi minns händelser. Hur kan det som hände i går vara nu?

– Det är inte ett nu i fysikalisk bemärkelse. Om vi upplevde något i går och återaktiverar minnet har det en sådan kvalitet att det känns som ett nu. Då är det som att du förflyttar dig bakåt i tiden.

Hur länge kan man leva i nuet?

– Hela livet skulle jag säga. Det är alltid i nuet vi upplever. Men vi har alltid ett förflutet och en framtid som vi måste förhålla oss till.

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris. Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723. De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin. De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer