21 okt 2021

Han vill inspirera dig att välja rätt

På torsdag öppnar webbantagningen för universitet och högskolor i hela landet. I samband med det sparkar AllaStudier igång kampanjen Gör Ditt Val, för att inspirera unga att välja rätt. 

En prisbelönt ekonomijournalist, en företagsam bloggare och en framgångsrik speldesigner är några av de profiler som i så kallade webisodes, som publiceras på Allastudier.se, berättar om sina val och hur de påverkat dem.

– De verkliga upplevelserna spelar stor roll. Därför har vi tagit hjälp av sju ambassadörer, med vitt skilda bakgrunder, som vi hoppas ska inspirera unga att hitta rätt bland alla utbildningar, säger Kia Agerhem, affärsområdeschef för Allastudier.se.

Redo att göra ditt val? Sök utbildning på högskola och universitet

Först ut är Dennis Brännvall, som har jobbet många drömmer om –  som lead level designer för Star Wars Battlefront på Dice. Men vägen dit var krokig.

– Jag hade ingen aning om vad jag ville bli. Jag var jätteintresserad av dataspel, men trodde inte att man kunde jobba med det. Studievägledaren rådde mig att söka fristående kurser och testa mig fram. 

Kurser i engelska och kreativt skrivande ledde till slut fram till en masterutbildning i USA, som öppnade dörrarna till dataspelsbranschen. 

Amanda Schulman pratar i sin webisode om vilka val har lett fram till livet som entreprenör inom mediabranschen. Trots att både mamma, pappa och farmor jobbat med media var det från början inget självklart val. 

I stället startade hon kafé, tillsammans med en kompis, efter gymnasiet. 

– Vi hade stora planer men insåg tillslut att det var dags att gå vidare.

Ändå ångrar hon inte tiden som kaféägare. 

– Det är lite det som är min poäng att jag tror inte på att man gör sitt livs val när man är ung. Man kommer att välja tusen gånger till. Och vad man än jobbar med eller pluggar så lär man sig något på det som man har användning för sedan. 

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta inför högskolevalet
STUDIFAKTA: Så funkar antagningen till högskolan

Datum för webisoderna

  • Dennis Brännvall, speldesigner på DICE, fredagen 20 mars
  • Carolina Neurath, ekonomijournalist, författare och guldspadevinnare, måndagen 23 mars
  • Amanda Schulman, producent och mediaprofil, torsdagen 26 mars
  • Daniel Paris, bloggare och föreläsare. måndagen 30 mars
  • Sandra Beijer, kreatör och företagsam bloggare, onsdagen 1 april
  • Cissi Wallin, bloggare och debattör, tisdagen 7 april
  • Michelle Kadir, content manager på Spotify, måndagen 13 april

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Så kan du göra akademisk karriär

Frihet att kontrollera sin tillvaro, att kunna lägga fokus på det man tycker är intressant och att känna att man utvecklas. Det står högt upp på önskelistan hos de flesta när det gäller vad man vill få ut av sitt arbete. För den som är doktorand är det verklighet. När platserna på högskolans grundutbildning blir allt färre är utvecklingen inom utbildning på forskarnivå den motsatta.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Toppstudenter lärare på utsatta skolor

Henrik Norelius är en av deltagarna i Sveriges första kull – Att få vara med och ändra var livet är på väg för ungdomarna, det är häftigt.

Läs mer