03 dec 2012

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår.

Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt.

Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case competition, världens största casetävling, stod inför att lösa i helgen. Till slut stod tre studenter från Handelshögskolan i Göteborg som vinnare.

– Utifrån en tydligt identifierad problemställning har det vinnande laget, genom sina väl utvalda och väl presenterade analyser, tagit fram en konkret och genomförbar strategi som bland annat visar hur man främjar innovation genom hela organisationen, berättar Leif Waller från KPMG och juryns ordförande.

Enligt vinnarna är segerreceptet att  känna varandra bra, på det viset kan man ta snabba beslut och vet var man har varandra.

–  Alla case är olika och kräver olika ledare. Eftersom vi känner och litar på varandra kan vi diskutera och argumentera väldigt öppet. Vi har en arbetsstruktur där vi snabbt konkretiserar vilket svar vi vill få ut och sedan bygger vi upp det metodiskt, med modeller från studierna, berättar Henning.

Finalen där Sverige tävlar mot andra länder går i Madrid i april.

– Jag tänkte att det här var ett fantastiskt tillfälle och möjlighet, förmodligen det största och svåraste vi gör under studietiden. Jag visste att om jag kunde få med mig Oscar och Patrik på det här skulle vi klara oss bra, berättar Henning Verner, som tillsammans med Oscar Goding Blomdahl och Patrik Andreasson utgör vinnartrion.

Om tävlingen

KPMG International Case Competition grundades i Sverige 1998 och är nu världens största casetävling för ekonomistudenter. Tävlingen riktar sig till ekonomistudenter på C- och D-nivå på högskolor och universitet.

Det gäller att snabbt analysera ett problem och på ett övertygande sätt presentera en lösning för domare och publik.

I år bestod juryn bland annat av Sarah McPhee, VD på SPP Livförsäkring, Håkan Nyberg, VD på Nordnet Bank, Cecilia Marlow, styrelseledamot i bland annat Clas Ohlsson, Svenska spel och Hand in Hand samt Susanna Falkengren, styrelseledamot i Exipos Invest och en av drakarna i SVT:s ”Draknästet”.

Sök högskoleutbildningar inom ekonomi

Hitta alla kurser och program inom ekonomi i vår sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 03 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskolan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studieorten avgör vilken lön du får

Systemvetare från Uppsala får 4 000 kronor mer i lön än kolleger från Stockholm. Kontakter med näringslivet är avgörande, visar rapport. Skillnaderna när det gäller vilka jobbchanser studenter har vid de olika högskolorna är oacceptabelt hög, skriver Svenskt Näringsliv i den årliga rapport Högskolekvalitet. De som läst data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet får bäst betalt – 4 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så når du dina studiemål i år

Nytt år, nya målsättningar. Sätter du upp tydliga mål och strategier i dina studier för att nå dit du vill? Högskolecoachen Ylva Oscarsson ger konkreta tips på hur du slipar dina studiestrategier för att lyckas. – Det är många som kommer direkt från gymnasiet till högskolan, tempot är högre här och många räknar inte med att man behöver studera 40 timmar i veckan.
Läs mer