08 okt 2021

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning.

Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.

– Det är en bransch som gynnas av att hushållen det kommande året blir något mer spendersamma än tidigare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, som i går presenterade sin årliga rapport om vilka yrken som kommer att efterfrågas framöver.

Klart bäst framtidsutsikter finns annars inom data/IT, teknik och i viss mån på byggsidan. Listan över yrkena med störst brist på arbetskraft det närmaste året domineras av programmerare och civilingenjörer med olika inriktningar - yrken som kräver eftergymnasial utbildning.

– Utbildning är nyckeln. Så har det varit länge, men det blir ännu tydligare på en arbetsmarknad som ligger åt det försiktigare hållet. Arbetsgivarna kan bli lite mer kräsna med vem man väljer att rekrytera, säger Håkan Gustavsson.

Bland yrkena med störst överskott av arbetskraft - där det blir svårast att hitta jobb - finns lagerarbetare, städare och vaktmästare, jobb som inte kräver längre utbildning. Men de allra "kallaste" yrkena är matros, fotograf - och journalist.

Hetaste yrkena det närmaste året

Störst brist på arbetskraft det närmaste året (klicka på yrket för att se yrkesbeskrivning och lönebild)

1. Mjukvaru- och systemutvecklare
2. Civilingenjörer, gruvteknik, metallurgi
3. Civilingenjörer, bygg och anläggning
4. Civilingenjörer, elkraft
5. IT-arkitekt
6. Civilingenjörer, elektronik, teleteknik
7. Byggnadsplåtslagare
8. VVS-ingenjörer
9. Byggnadsingenjörer, byggnadstekniker
10. Civilingenjörer, maskin


Störst överskott på arbetskraft det närmaste året:


1. Matroser
2. Fotografer
3. Journalister
4. Barnskötare
5. Försäljare, fackhandel
6. Försäljare, dagligvaror
7. Vårdbiträden
8. Städare
9. Lagerarbetare
10. Vaktmästare

Källa: Arbetsförmedlingen

Anders Göransson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 tips för att bli headhuntad

Framtiden är redan här, allt fler jobb blir idag tillsatta genom headhunting. Söker du arbete eller planerar för din blivande karriär? Vi har sammanställt en hjälplista för att du ska kunna locka till dig såväl headhuntern som jobbet. Skaffa en attraktiv akademisk examen plus meriter som utlandsuppdrag eller andra uppgifter med internationell inriktning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hallå där...Sveriges kvinna i Hongkong

Camilla Wengholm, 25  från Ekonomihögskolan i Lund som just nu befinner sig mitt i världens största casetävling fär ekonomistudenter i Hongkong. Tillsammans med Christoffer Haraldsson, Niklas Hansson och Olof Nordgren representerar hon Sverige bland 23 andra länder. Efter två kvaldagar har de precis fått reda på att de är ett av fyra lag i final. Vilka case har ni löst under tävlingen?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk. Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.
Läs mer