Visa allastudier.se som: Mobil

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna.

– Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda. Det blir som en revolution när man upptäcker de här teknikerna, säger Jonas som uppmanar alla studenter att utforska minnestekniker för att underlätta sina studier.

­Teknikerna handlar förenklat om att koppla ord eller siffror till bilder och på så sätt skapa en berättelse för att till exempel komma ihåg orden eller siffrorna i en viss ordning. Han hävdar att det är perfekt när man till exempel ska lära sig periodiska systemet, eller som just nu i hans fall, för att lära sig italienska.

– Generellt kan man säga att minnestekniker ofta är extremt enkla knep men hjälper hjärnan på ett effektivt sätt. När man pluggar in saker enbart genom att läsa blir minnesspåret i hjärnan ytligt och kortlivat, men kopplar man det till bilder skapas djupare, starkare och mer förgrenade minnesspår över olika delar av hjärnan, vilket gör det lättare för den att hitta informationen, förklarar Max Larsson Sundqvist, doktorand i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

Jonas von Essen pluggar själv till lärare på Göteborgs universitet och har nyligen börjat skriva en bok om hur man kan använda minnestekniker i sina studier.

– I vanliga fall kan det ibland kännas tråkigt att plugga men på det här sättet blir det roligare eftersom det blir som en lek och man blir motiverad eftersom det går så lätt, säger Jonas.

Tips för den som vill hjälpa hjärnan
  • Skaffa en bok om minnestekniker! Boken "Memo" av norrmannen Oddbjørn By riktar sig särskilt till studenter och innehåller många ovärdeliga tips.
  • Gå med i forumet på mnemotechnics.org, en amerikansk internetsida med massor av diskussioner kring minnestekniker och en hel del om hur de kan användas i studierna.
  • Hör av dig till Svenska MinnesförbundetDe svarar gärna på frågor och om du bor i Göteborg kan du besöka någon av de lokala träffarna.

Källa: Jonas von Essen.

Läs mer om studieteknik:

Så blir du världsmästare i minne

Skaffa (h)järnkoll på ditt läsande

Plugga in böcker på rekordtid

Så når du dina studiemål i år

Så pluggar du effektivt

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-27

Västerås/Eskilstuna är årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer har utsett Västerås och Eskilstuna till årets bästa studentstad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Läs mer