18 okt 2021

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande"

– Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som finns på skolan.

Charles Carlbring, 17, som även han ingår i marknadsföringsgruppen, instämmer.

– Vi har haft tät kontakt med både skolledning och arkitekter under tiden som huset växt fram. Och vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer.

När gamla Vilunda gymnasium skulle renoveras upptäcktes byggtekniska skador. Arkitektbyrån ”White” fick därför i uppdrag att rita ett nytt alternativ. De övertygade lokala politiker om att det var viktigt att ställa frågan även till eleverna: ”Vad är det som gör en skola attraktiv?”

– Arbetet tog avstamp i olika workshops som vi genomförde tillsammans med skolans personal och elever samt lokala politiker, säger Hans Forsmark arkitekt på White.

Skolans biträdande rektor Jens Grönlund är tydlig med att elevernas delaktighet är en avgörande del av skolans bärande idé.

– 30 procent av Sveriges gymnaiseskolor har korridorer som ingen använder, så vill inte vi ha det. Därför bjöd vi in ungdomarna att själva vara med och utforma skolans koncept, säger Jens Grönlund.

Läs mer om olika gymnasieskolor på vår systersajt gymnasium.se

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Utbilda dig till 8000 jobb

Gillar du trä och möbler? De närmsta åren kommer det att finnas tusentals jobb i bland annat Västra Götaland och Skåne. Trä- och möbelindustrin behöver nyrekrytera omkring 8 000 personer fram till och med 2015, enligt en undersökning som branschorganisationen TMF låtit göra. Störst är rekryteringsbehovet i Västra Götaland, Västerbotten, Småland och Skåne.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Näringslivet coachar nior

Gymnasievalet närmar sig för niondeklassarna och osäkerheten är stor.  Som ett alternativ till prao och traditionell studie- och yrkesvägledning tar allt fler skolor hjälp av näringslivet för att vidga elevernas perspektiv. Hjulstaskolan i Stockholm är en av de skolor som har satsat ordentligt på att synliggöra arbetslivet för sina elever.  Genom programmet MyDreamNow kommer klasscoacher ...
Läs mer