08 okt 2021

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Nyexaminerade som har läst till jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare får snabbt jobb efter examen. De får kvalificerade arbetsuppgifter och de får ofta en tillsvidareanställning. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning.

– I ljuset av den samhällspolitiska diskussionen om den höga ungdomsarbetslösheten så är årets resultat extra glädjande. Den ekonomiska krisen i Europa har inte drabbat de nyexaminerade inom Juseks utbildningsgrupper. Åtminstone inte ännu, säger Sofia Larsen, ordförande i Jusek.

Undersökningen visar att 80 procent av de nyexaminerade har kvalificerat jobb inom 4-6 månader efter examen. 33 procent fick jobbet redan innan studierna avslutats. Det var även hela 88 procent som hade fått ett mycket eller ganska kvalificerat jobb efter examen.

– Det visar att en akademisk utbildning är en bra garant mot arbetslöshet, säger Sofia Larsen. 

Undersökningen visar att:

  • 95 procent av juristerna uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter.
  • 80 procent av systemvetarna är tillsvidareanställda.
  • 71 procent av ekonomerna, 45 procent av juristerna, 60 procent av personalvetarna och 56 procent av samhällsvetarna fick en tillsvidareanställning.

Hitta utbildningarna som leder till jobbet:

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Karriär: 10 olämpliga saker i ditt CV

Hur ska man inte skriva sin jobbansökan? Vi har dammsugit nätet efter tips och kommit fram till att less is more. Var konkret och undvik omständliga formuleringar. 1. ”Jag var först i min förskoleklass med att lära mig skriva min adress.” Vadå, varför inte? Att skryta med en gammal bedrift ger intryck av att du inte har åstadkommit något sedan dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-03-06

Unga lockas till offentlig sektor

Den offentliga sektorn står inför en kris. I takt med stora pensionsavgångar ratar unga de kommunala och statliga jobben. Nu lockar man genom kampanjer. Den offentliga sektorn står inför en omvälvande omstrukturering – fram till 2025 kommer nästan hälften av alla anställda att gå i pension. Totalt rör det sig om cirka 645 000 tjänster som kommer att bli lediga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer