12 okt 2021

Här får unga chansen att göra film

Årets filmläger är igång i Ystad. Under en vecka ska ungdomar mötas för att lära sig om och diskutera filmkonsten. – För många blir det säkerligen ett startskott, säger Cecilia Falk på Film i Skåne.

Projektet Kulturkampen genomförs för andra året i rad, och arrangeras av Film i Skåne och ABF. Tobias Lohse är verksamhetsutvecklare på ABF, och talar om folkbildning.
 
– Genom film kan vi nå fram till varandra, och det är en chans för ungdomar att göra sig hörda, säger Tobias Lohse.
 
De två organisationernas gemensamma intresse är att få ta vara på filmintresset hos unga i Skåne. Många av de unga ägnar sig åt att göra film på sin fritid och kan här ta vara på det intresset med erfarna pedagoger och professionell utrustning.
 
Efter den första dagens introduktion har eleverna samlats i studion för att bekanta sig med utrustningen. En av dem är sjuttonåriga Anna Höing.
 
– Det roliga med film är att få det att kännas verkligt, säger hon.
 
Tillsammans med sina klasskamrater står hon nu i det som en gång var rymdskeppet i barnprogrammet Vintergatan. Anna har tydliga mål med sitt filmskapande.
 
– Jag ska bli den första riktigt stora kvinnliga regissören, som Steven Spielberg.
 
Arrangörerna utesluter inte en fortsättning även nästa sommar.
 
– Vi kommer att köra så länge vi är överens om satsningen och vikten av att utveckla filmintresserade ungdomar i Skåne, säger Tobias Lohse.

Utbildningar inom film

Tomas M Westman

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen. I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont. – Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina högstadiebetyg och används för att se om du kommer in på det gymnasieprogram som du önskar. Vi visar hur du räknar ut det!

Läs mer