Universitetet där rektorn fuskar
04 nov 2011

Här misstänks rektorn för fusk

Lunds rektor Per Eriksson anklagas för att friserat sina meriter då han 2007 befordrades till professor, ett villkor för rektorsjobbet på universitetet två år senare.

Eriksson var chef på forskningsmyndigheten Vinnova då han 2006 själv föreslog Lunds tekniska högskola om att få bli professor i signalbehandling.

Sydsvenskan har granskat hans meritförteckning från ansökningstillfället och funnit en rad felaktigheter.

Enligt förteckningen har Eriksson varit huvudhandledare för tre doktorander och biträdande handledare för fem andra, vilket tidningen påstår är oriktigt.

– Jag har aldrig haft honom i någon nära forskningsrelation. Det har jag aldrig haft, säger en av doktoranderna, Jan-Olof Gustavsson, i dag lektor på Blekinge tekniska högskola.

Andra fel gäller tre patent som Eriksson sade sig inneha. I själva verket var två av patenten utgångna, vilket universitetsrektorn också medger.

Per Eriksson tillbakavisar i ett mejl till TT att meritförteckningen skulle ha varit vilseledande.

Han påpekar att det tidigare var brukligt att ämnesföreträdaren på en institution stod som ensam handledare för doktoranderna även om någon annan utförde det egentliga arbetet. Han understryker också att hans meriter har granskats av tre sakkunniga.

Fakta: Per Eriksson

Per Eriksson är född i Sölvesborg 1949.

Disputerade i telekommunikationsteori vid Lunds tekniska högskola (LTH) 1981.

Rektor på Blekinge tekniska högskola (BTH) 1989–2000.

Generaldirektör på forskningsmyndigheten Vinnova 2001–2008.

Befordrades till professor i signalbehandling på LTH 2007.

Rector Magnificus på Lunds universitet från 1 januari 2009.

Källa: Lunds universitet.

TT
Senast uppdaterad: 04 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Stenfossiler kan ge forskarna nya kunskaper om urtida djur. Professorn ger sina bästa tips om hur du blir arkeolog. Läs också om Amanda som gräver upp vikingarnas pilar. Indiana Jones ande besökte Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet på onsdagen 30 mars. Då öppnades lådor med kinesiska fossil som stått orörda sedan 1920-talet. Forskarna är till sig av spänning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Så gör du succé på jobbmässan

10 november började 2010 års arbetsmarknadsdagar Arkad i Lund och veckan efter är det Armadas tur på KTH i Stockholm. Här får du de bästa tipsen på hur du får ut så mycket som möjligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Twication" är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer