16 apr 2019

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster.

Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008.

Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuats om situationen i Rosengård för två år sedan och varför våldsamheterna med anlagda bränder och stenkastning eskalerade.

Bakom angreppen på brandmän och poliser fanns en relativt liten grupp tonårspojkar och unga män, förenade av bristande tro på framtiden, misstro mot samhället och en stark aggression mot polisen. Även boende och personal på förskolor och skolor blev angripna.

– Många upplevde djup orättvisa och avsaknad av framtidsutsikter. En del hade själva hamnat i klammeri med rättvisan, konstaterar Per Olof Hallin, professor i kulturgeografi och en av rapportens författare.

Mediernas bevakning av oroligheterna bidrog också till konfliktspiralen. De inblandade följde de dramatiska rapporterna i detalj. De unga, som kände sig osynliggjorda, skapade sig en arena.

En slutsats i rapporten är att framför allt polisen bör ändra sin organisation och sitt arbetssätt.

Per Olof Hallin:

– Poliser i yttre tjänst i Rosengård omsätts en gång om året. Då finns det inte mycket tid till att bygga relationer.

Tips: Utbildningar om samhällsfrågor

Kulturgeografi

Kriminologi

Sociologi

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Sökfunktion: Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-01

Antagning till högskola

Hur fungerar antagning till högskolan, vad krävs och vilka möjligheter har du att komma in? Här reder vi ut allmän och särskild behörighet, meritpoäng och olika urvalsgrupper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga för en karriär i Mellanöstern

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer