08 sep 2023

Högskoleprovet – så lyckas du

Dags att skriva högskoleprovet? Förbered dig väl – ett toppresultat kan vara din biljett till drömutbildningen. Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du lyckas.

På högskoleprovet har tusentals förhoppningsfulla studenter i hela landet chansen att nå högre utbildning. Provet innehåller åtta delprov som testar dina kunskaper i bland annat logiskt och analytiskt tänkande, ord- och läsförståelse.

Eftersom högskoleprovet testar kunskaper i flera ämnen så vinner du på att vara allmänbildad. Du tjänar på att ha läst mycket böcker och tidningar, och det är såklart också en fördel om du varit uppmärksam i skolan.

Förbered dig för provet

  • Gör högskoleprovet i förväg. Du kan kostnadsfritt öva på gamla högskoleprov på studera.nu. Du kan även hitta övningsquiz på orddelen på AllaStudier.se:s systersajt studentum.se här.
  • Förbättra dina svagheter. Du kan vinna på att träna lite extra på de delar du tycker känns mest utmanande. Slå till exempel upp matematikboken eller läs facklitteratur på engelska.
  • Ta med rätt hjälpmedel. Du får ta med dig blyertspenna, suddgummi, pennvässare, överstrykningspenna och linjal.
  • Ta med en klocka. Kom ihåg att du inte får ha med dig mobil eller smartwatch under provet, så ett hederligt armbandsur kan vara en god idé. Du kan tjäna värdefulla sekunder på att ha med en tillförlitlig klocka så att du har koll på tiden.
  • Betala inte i onödan. Flera företag erbjuder kurser och böcker om hur du lyckas med högskoleprovet. Försäkra dig om att du inte betalar för saker du kan få gratis.

Under högskoleprovet

  • Ta det lugnt. Du skriver provet i din takt. Håll tiden men bli inte stressad om bänkgrannen skriver fortare.
  • Läs frågan. Du svarar förmodligen fel om du missförstår frågan. Var noggrann med att läsa och förstå frågorna.
  • Markera korrekt. Du måste markera på rätt ruta och på rätt sätt. Följ anvisningarna för hur man fyller i provsvaren.
  • Anteckna. Du får anteckna så mycket du vill i provhäftet – men inte i svarshäftet. Markera viktiga meningar och skriv ner stödord.
  • Gissa. Du får inga minuspoäng för fel. Om du inte lyckas lösa en uppgift är det bra att gissa.
  • Hoppa över svåra frågor. Du riskerar att förlora värdefull tid om du fastnar. Fokusera på de frågor du kan, gå tillbaka och lägg tid på svårare delar om du hinner.

Här kan du läsa mer om högskoleprovet

Senast uppdaterad: 08 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så fixar du 2.0 på högskoleprovet

Tove, 18 år, fick 2.0 på högskoleprovet. Men utan att råplugga. Här delar hon med sig av sina bästa tips. Tove Verner-Carlsson kan välja vilken universitetsutbildning hon vill i Sverige. I våras skrev hon högskoleprovet och nådde toppresultatet 2.0. Istället för att råplugga dagarna innan fokuserade hon på kvalserien i hockey. Förberedd var hon ändå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Experten: Så skriver du 2.0 på högskoleprovet

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-27

Guide: Så lyckas du på högskoleprovet

Är du smartare än dina betyg visar? Högskoleprovet är en väg in på högskolan som ökar i populäritet. Hösten 2011 kom det ett nytt högskoleprov. Här kan du läsa om de nya uppdateringarna!

Läs mer