16 apr 2019

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört.

Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna.

– Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna. Därför väljer många tjejer att skaffa sig högre utbildning än killarna, sa Susanna Holzer, filosofie doktor i nationalekonomi, i intervju med Metro i vintras.

Enligt Susanna Holzer är det svårare för unga tjejer att komma in på arbetsmarknaden – och därför väljer många att skaffa sig en akademisk utbildning för att kunna konkurrera med killarna. Men enkäten från SCB visar också att det skett en viss utjämning jämfört med tre år sedan, då 71 procent av kvinnorna ville plugga vidare mot 48 procent av männen.

SCB-enkäten visar även att den största andelen av studieintresserade gymnasister finns i Stockholm. Där vill 68 procent gå en högre utbildning, 10 procent fler än riksgenomsnittet. Minst sugna på högre studier är elever i mellersta Norrland och norra Mellansverige.

Universiteten i Lund och Göteborg är för tolfte året i rad de populäraste lärosätena bland landets gymnasieelever. Men även de övriga stora universiteten, liksom Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm, ligger bra till.

Kalle Wiklund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Tre svenska universitet i topp

När Times Higher Education rankar de 100 bästa universiteten yngre än 50 år hamnar tre svenska universitet på listan; SLU, Umeå universitet och Linköping universitet. Rankningen "Times Higher Education 100 under 50" blickar framåt och listar den nya generationen universitet som på bara några årtionden har lyckats slå sig in i universitetens världselit, med potential att bli nästa generations Harva ...
Läs mer