Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle Törnqvist af Ström, 18 år, vet hur du vänder dåliga betyg till bra på kort tid.
Om två månader sätts slutbetygen. För många är det en intensiv tid med sena pluggnätter och en förhoppning om så bra betyg som möjligt.
Isabelle Törnqvist af Ström vet hur det är. Förra året fick hon IG-varning i engelska. Men på bara två veckor höjde hon sig till väl godkänt.
– Jag pluggade som satan till nationella provet, säger hon.
Det var inte första gången som Isabelle riskerade låga betyg:
– Jag har små svackor hela tiden.
Hon kan känna sig både skoltrött och lat, men har samtidigt lärt sig hur hon pluggar bäst och blivit en mästarinna på slutspurtspluggande. För att lyckas har Isabelle behövt strunta i en del välmenande råd och följer istället sina egna tips.
– Jag vet inte hur många gånger jag fått höra: ”Stäng av musiken, sätt dig och plugga”. Men det funkar inte för alla, då kan inte jag prestera, säger hon.
Isabelle står inte ut när det blir knäpptyst, utan pluggar gärna till ljudet av matlagning eller småprat. Att variera studiemiljö efter ämne och att plugga med vänner är annat som passar henne.
– Jag pluggar bäst med andra och lär mig mest av att lyssna och prata. Jag har svårt för att gräva ner mig i en bok, tankarna flyger iväg och jag läser bara samma mening hela tiden, säger hon.
Genom att plugga med kompisarna förbättras motivationen, tycker Isabelle. Och motivation är nyckeln till bra betyg.
Motivation
"Hitta din motivation. Det är det absolut viktigaste. Jag vet inte vad jag vill bli och har inget att ”plugga till”. Men jag tänker att jag går i skolan av en anledning, den är viktig och det känns onödigt att bara klaga."
Belöning
"Belöna dig själv med godis eller frukt, eller träffa dina vänner. Jag brukar plugga direkt när jag kommit hem och träffar kompisarna när jag är klar."
Planering
"Planerar du inte kommer allt att kännas jobbigt, för då får du ingen riktig koll. Skriv upp vad du har framför dig, så ser du vad som ska prioriteras. Dela upp det du ska läsa i mindre stycken. Och skaffa en kalender."
Kläder
"Sitter jag i tighta jeans tänker jag bara på hur de klämmer åt. Sådant tar energi. Istället tar jag på mig min onepiece eller mjukisbyxor, då har man en sak mindre att tänka på."
Studiemiljö
"När jag läser vill jag sitta där det är skönt, sitter jag på en hård stol bara vrider och vänder jag på mig. Däremot måste jag sitta vid bordet om jag pluggar matte. Jag behöver mycket ljus för att inte tappa fokus."
Material
"Jag är estet och tycker färg och form är viktigt. Jag använder mycket olika färger i min kalender, en färg för varje ämne. Sedan skriver jag upp prov i rött och läxförhör i blått."