Visa allastudier.se som: Mobil

Introduktionsprogram gymnasiet

Fem introduktionsprogram kan hjälpa dig som inte har tillräckliga betyg att komma in på gymnasiet. Via programmen kan du bli behörig till ett nationellt program, förberedas för arbetsmarknaden eller gå vidare till annan utbildning.

Introduktionsprogram kallas de program som vänder sig till elever som inte har uppnått behörighet till nationella program. De ska förbereda eleven för gymnasieprogram eller för arbetsmarknaden. Det finns fem olika program:

Preparandutbildning

 • För dig som gått ut årskurs 9 men inte har behörighet till ett visst nationellt gymnasieprogram (högskoleförberedande eller yrkesprogram).
 • För dig som är studiemotiverad och snabbt vill bli behörig.
 • Utbildningen skapas för en speciell elev och innehåller de grundskoleämnen du inte har godkänt i.
 • Preparandutbildningen pågår högst ett år.
 • Om du uppnår behörighet till ett nationellt gymnasieprogram under läsårets gång kan du bli antagen.

Måste erbjudas av kommunen.

Programinriktat individuellt val

 • För dig som vill gå ett yrkesprogram på gymnasiet, har godkänt betyg i svenska, engelska eller matematik + fyra andra ämnen ELLER svenska, engelska, matematik + tre andra ämnen.
 • Utbildningen erbjuds för en grupp elever med ett innehåll som är fast innan eleven söker.

Måste inte erbjudas av kommunen.

Yrkesintroduktion

 • Yrkesintroduktion är för dig som vill få det lättare att ta dig in på arbetsmarknaden eller vill komma in på ett yrkesprogram.
 • För dig som inte har tillräckliga betyg för att kunna söka till yrkesprogram.
 • Utbildningen är yrkesinriktad men kan också innehålla karaktärsämnen och praktik.

Individuellt alternativ

 • För dig som ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller till arbetsmarknaden.
 • För dig som inte har de godkända betyg som krävs för yrkesprogram eller är omotiverad och helt vill avbryta dina studer i gymnasieskolan.
 • Utbildningen utformas utifrån elevens behov och förutsättningar. Bör innehålla grundskoleämnen som du inte har godkänt betyg i men även gymnasieämnen.

Språkintroduktion

 • För dig som nyligen anlänt till Sverige och som behöver förbättra din svenska för att kunna gå vidare till gymnasium eller annan utbildning.
 • Utbildningen innehåller svenska eller svenska som andraspråk. Finns behov ska även finnas möjlighet att studera andra grundskole- och gymnasieämnen som behövs för fortsatt utbildning.
Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Elever blir olagligt övervakade

Eleverna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö övervakas med 80 kameror. Olagligt, slår Datainspektionen fast och kräver att en stor del av övervakningskamerorna plockas ner. – Kameraövervakning av den här omfattningen är bara laglig om det går att påvisa att den är nödvändig, säger Erik Janzon, teamledare på Datainspektionen. Redan 2008 ansåg Datainspektionen att skolan kränkte elever ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Handels- och administrationsprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Eller lockar personalchef som ett framtida yrke? Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet. Vill du dessutom ut och jobba direkt efter gymnasiet är detta en perfekt match. Två inriktningar finns att läsa: Inköpare medellön: 35 800 krHar du ett gott öga för vad som fu ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön