16 apr 2019

Kolla om du dricker för mycket

Det finns många tillfällen att dricka alkohol i studentvärlden och en stor del av studenterna ligger i farozonen för att hamna i ett beroende.

För några år sedan kom forskare fram till att en tredjedel av de manliga studenterna och över hälften av de kvinnliga drack så mycket att de riskerade att hamna i ett beroende. Men Tove Julén, källarmästare på Wermlands nation i Lund och ytterst ansvarig för nationens pub-, restaurang- och nattklubbsverksamhet, tycker sig se en ­attityd­förändring.

– Jag upplever det som att folk förut gick ut för att bli fulla. Nu fokuserar man mer på det sociala, säger hon.

Tillståndsenheten i Lunds kommun har  skärpt kontrollen av nationerna och tycker  att nationerna blivit bättre på att följa reglerna. Tove berättar att alla som jobbar i  Wemlands nations bar har bra koll på deras ­policy.

– Om vi tycker att någon har druckit tillräckligt serverar vi inte personen, utan han eller hon får dricka ­vatten. Om någon är för berusad ber vi personen att lämna lokalen, säger hon.

Tove Julén tycker att det går utmärkt att roa sig i nationslivet även om man inte dricker alkohol, hennes egen nation erbjuder alkoholfria drinkar och öl för den som vill avstå. Samtidigt finns siffror på att studenter som är aktiva i kårlivet dricker mer och ­oftare än andra studenter.

– Det är stor exponering av alkohol på nationerna. Dessutom lär man känna mycket folk, även från andra nationer och får då möjlighet att gå ut och dricka i princip varje kväll. Men jag känner ingen som går ut så ofta, säger Tove.

Tove har inte varit med om att någon kollega på nationen fått alkoholproblem, men har hört talas om att det förekommit. Om man oroar sig för sitt drickande tycker Tove att man ska prata om det med till exempel studenthälsan.

Så mycket kan du dricka

Enligt alkoholforskaren Kent Johansson vid Lunds universitet kan kvinnor generellt sett dricka sju drinkar i veckan och män fjorton. Som en drink räknas en fyra sprit, ett glas vin, en burk folköl eller en liten ­flaska starköl. Vid ett och samma tillfälle bör kvinnor inte dricka mer än fyra drinkar och män inte mer än fem.

Ylva Rhenberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Träna dig till bättre studiero i vinter

Att träna under studietiden kan hålla dig fokuserad. Men ändå verkar de flesta ge upp när vintermörkret kommer. Tips: Så håller du igång. Träningsledaren Lina Hermansson, 25, säger att det är vanligt att studenter tränar vid terminsstart. Men de blir färre när vintermörkret kommer krypande, något hon gissar har att göra med minskad entusiasm och mörka eftermiddagar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt. Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykisk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här är årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer har utsett Västerås och Eskilstuna till årets bästa studentstad.

Läs mer