12 dec 2013

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig.

Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren.

– Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.

Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbetsplatser och medarbetare. Det är ett sätt att hålla sig á jour och det spelar ingen roll om du är 25 och färsk från skolan eller om du börjar fundera på pensionen.

– Det är lika viktigt för alla. Däremot har jag ofta sett att chefen inte riktigt vågar fråga dem som jobbat länge på företaget om de önskar vidareutbildning. Samtidigt brukar medarbetarna ofta tycka att de inte har tid eller att de redan kan sitt jobb, säger Charlie Levin.

Han brukar försöka uppmuntra chefer att fråga alla på arbetsplatsen om vad de vill lära sig och på Unionen vill de uppmuntra medlemmarna att söka kompetensutveckling.

– Jag vill att de ska tänka lite mer på sig själva och vara öppna för att ta upp frågan om sin utveckling. De kan titta på hur de kan bli bättre på det de gör eller hur de kan prova nya arbetsuppgifter och skapa rotation på jobbet. Det skapar mer erfarenhet för fler och ger trygghet och välbefinnande, säger Charlie Levin.

Hos Unionen kan du få hjälp med rådgivning om kompetensutveckling och även ekonomiska bidrag för till exempel studielitteratur.

– Din kompetens är din trygghet på arbetsmarknaden men också ett verktyg för att hitta balans och nya utmaningar i karriären. Kunskap är en färskvara som måste fyllas på och uppdateras kontinuerligt under arbetslivet för att vi ska må bra på jobbet och bidra till tillväxten och näringslivets utveckling, säger Charlie Levin.

Senast uppdaterad: 12 dec 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-01-08

Han satsar på kompetensen

På TM-group satsar man på kompetensutvecklingen för sina anställda. Eftersom de jobbar inom teknikbranschen behöver de alltid hålla sig uppdaterade. – Det är alltid viktigt att utvecklas för att vara med, säger Mikael Bergqvist, Sverigechef på TM-group.TM-group har kontor i hela Skandinavien och levererar tekniska lösningar till kunder inom finans, callcenter eller säkerhet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer