Öland eller Mora i höst? För den som är sugen på att uppleva något annat än storstad och behöver skaffa behörighet till högskola är folkhögskola ett bra alternativ till Komvux.
Säg Öland och de flesta tänker sol, bad, fest, hantverk och en lång bro. Men Öland resterande del av året - är det så himla kul? Jo, framförallt om man befinner sig på Ölands folkhögskola, tycker Lisa Tengö, biträdande rektor på skolan.
– Folkhögskolan är ju som ett litet samhälle i sig. Studerar man här får man ett intressant år, vi har utbildningar med många olika inriktningar så det är en bra mix av elever. Och det är vackert här hela året, säger Lisa.
Ölands folkhögskola erbjuder, liksom alla 150 folkhögskolor runt om i Sverige, möjlighet att läsa in gymnasiet. Det är alltså ett lite mysigare, lite socialare sätt att fixa entrébiljett till högskolan. Många söker till de här kurserna i storstäderna, men färre tar chansen att se något nytt och plugga utanför städerna.
Boende behöver man normalt inte oroa sig över, de flesta folkhögskolor har internat.
– Nästan alla våra elever bor på internat och det ger en informell utbildning när man umgås socialt med människor man annars inte hade träffat. Jämför man med att studera på Komvux så har vi mindre och sammanhållna grupper och man blir omhändertagen på ett annat sätt, säger Lisa.
Själva undervisningen skiljer sig också ofta mot hur det ser ut på Komvux.
– Vi studerar delvis enskilda ämnen, delvis i temat där flera olika gymnasieämnen ingår. Ett tema kan till exempel vara 1900-talet och då läser vi 1900-talshistoria men också samhällsvetenskap om hur samhället såg ut då, och svenska där vi läser om författare från den tidsperioden.
Så skaffar du högskolebehörighet på folkhögskolaAllmän eller behörighetsgivande kurs är till för dig som inte gått färdigt gymnasiet. Går du allmän/behörighetsgivande kurs får du grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola och yrkeshögskola. Kursen ger dig kunskaper motsvarande gymnasiekompetens
Hur länge du studerar på Allmän kurs på gymnasienivå beror på vilka kunskaper du har när du börjar dina studier och vad du har för mål med dina studier. Du kan studera 1, 2 eller 3 år.
Du studerar kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen, som till exempel svenska, matematik, engelska med flera. Det är vanligt att folkhögskolor ordnar temastudier på Allmän kurs, där flera ämnen ingår i ett tema. Ofta har du möjlighet att välja en särskild inriktning på dina studier. Inriktningen kan till exempel vara musik, idrott, drama, samhällsfrågor eller internationella frågor.