03 jul 2019

Konstiga utbildningar

Att lära sig allt om Harry Potter, vara väl förberedd inför en zombiekatastrof eller tillverka sin egen kista är tre intresseväckande kurser i mängden av traditionella utbildningar.

På Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö erbjuds möjligheten att studera Harry Potter och hans världar. Kursen är värd 7,5 högskolepoäng och läses på distans. Studenterna får fördjupa sig i allt som rör Harry Potter – inte bara litteratur utan även filmer, datorspel och andra medieformer som Harry Potter framställts i.

Den som vill vara väl förberedd inför en zombieattack bör söka till Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Stockholm. Kursen ”Att överleva zombiekatastrofen” lär ut grundläggande zombiekunskap, vilka förnödenheter du behöver hemma och på resande fot, gruppdynamik, generell katastrofberedskap och överlevnad. Dessa kursdeltagare kommer veta allt om hur man ska gå till väga när zombierna attackerar, om det någonsin sker. Att ta det säkra före det osäkra har kanske aldrig varit mer passande. ”Tänk efter före!” skriver ABF som slutord i kursbeskrivningen på sin hemsida.

– Det finns ett stort intresse av att diskutera samhällets bräcklighet i en roligare inramning. Det kommer med all sannolikhet inte att inträffa en zombiekatastrof. Kursen ger redskap och kunskap om hur man ska gå till väga i en krissituation. Zombien används bara som en metafor, kommenterar kursledare Herman Geijer.

En annan unik utbildning är sommarkursen ”Tillverka din egen kista” som anordnades av Stensunds folkhögskola år 2011. Där fick kursdeltagarna möjlighet att tillverka sina egna kistor med syfte att materialisera tankar kring döden i ledning av en möbelsnickare och en präst.

Och till dig som alltid har undrat hur man blir hipster – förra året gav Medborgarskolan Stockholm svaret i sin hipsterkurs. Att vara hipster innebar enligt kursens innehåll att göra sin egen korv, lära sig om permakultur, skriva egna låtar och måla med filmjölk.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019