Visa allastudier.se som: Mobil

Kontakter ger jobb i sommar

Nu är det dags att söka sommarjobb. Och tänk bredare än familj och vänner – ditt kontaktnät kan vara större än du anar. Här är flera tips på hur du kan gå tillväga.

Fick sommarjobb via studiekompisarna

Emma Adolfi, 26, hade gamla pluggkompisar som jobbade på Skanska. Tack vare dem fick hon hjälpa till att ordna studiebesök för KTH-studenter och kom på så sätt i kontakt med Skanskas rekryterare. Det var en klar fördel när hon sökte sommarjobb via företagets studentprogram Skanska 21.

– Studentprogram leder ofta till sommarjobb och är en bra möjlighet att knyta ytterligare kontakter på företaget, säger Emma Adolfi.

På Skanska fick Emma jobba med såväl armering och isolering ute på en byggarbetsplats som riskinventering på platskontoret.

– Ibland möter jag åsikten att åka räkmacka på kontakter inte är lika tufft som att fixa ett jobb själv. Men att aktivt utöka sitt nätverk och skapa nya kontakter har man alltid nytta av i arbetslivet, varför skulle det inte vara okej i jobbsökningssammanhang? säger Emma Adolfi.

Tog hjälp av familjen

Förra året gick Tim-Kristoffer Gunnarsson, 24 år, en svetsarutbildning och var sugen på sommarjobb inom samma bransch. Hans pappa jobbade inom Göteborgs hamn och tipsade om att det fanns jobb på samma ställe.

– Jag presenterade mig arbetsledaren för verkstaden och berättade varför jag ville jobba hos dem. Man ska dra i alla kontakter man har, säger Tim-Kristoffer Gunnarsson.

Sökte via Facebook

Agnes Hellgren, 19, hade sökt ett tjugotal sommarjobb innan hon via Eniros Facebooksida såg information om en speedrekrytering. Tack vare den fick hon sommarjobb som informationsdetektiv, en typ av kvalitetssäkrare av Eniros databas.

– När man söker jobb via en annons är det lätt att bli bortsorterad på grund av brist på erfarenhet, men den här gången fick jag en chans att visa vem jag var och hur intresserad jag var av tjänsten, säger Agnes Hellgren.

Kontaktade chefen

Niklas Karlsson, 20, visste att han ville jobba inom byggbranschen. Därför skrev han ett presentationsbrev till en chef på NCC.

– Redan dagen efter ringde han och berättade att han hade hittat en bra arbetsplats som jag kunde vara på under sommaren. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt med ett företag och berätta vad man kan tillföra.

Nätverken som kan ge sommarjobb

Närstående
Fråga familjen, vänner och bekanta om jobb. Ditt eget kontaktnät är guld värt.

Sociala medier
Använd sociala medier som till exempel Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube, bloggar etc. Arbetsförmedlingen har seminarier för mer info om hur man utnyttjar sociala medier ur ett jobbsökarperspektiv.

Tidigare jobb
Har du sommarjobbat eller jobbat extra tidigare? Kolla med arbetsgivaren om de kan tipsa dig om jobb eller kontakter.

Skolan
Har gamla lärare, handledare eller före detta studiekamrater jobböppningar till dig?

Besök drömjobbet
Besök de företag som du vill jobba hos. Be att få lämna din CV till den som är ansvarig för rekrytering av personal. Ring/mejla för att följa upp din inlämnade CV.

Be om hjälp
Fråga dig själv, skulle jag anställa mig själv om jag läste ansökningshandlingarna? Ge dem till en kompis och fråga om de skulle vilja anställa eller kalla personen de just nu läser om till en intervju.


Källa: Urban Bjarnehag, Arbetsförmedlingen

Mer om sommarjobb

Tips och råd när du söker sommarjobb

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 26 feb 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-22

Här är studenternas drömjobb

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vägen som väljer dig

Här skriver Johan Forsberg, elitseriehockeyspelare i Luleå, om hans syn på karriär. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön