28 sep 2015

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever.

Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets förslag på Dagens Nyheters debattsida.

Alla ungdomar som inte klarat, eller riskerar att inte klara, godkända betyg i nian ska ges extra undervisning i upp till tre veckor under lovet. Närmare 50 000 elever berörs av förslaget. Omkring 12 000 av niondeklassarna blir inte behöriga till gymnasieskolan, och partiet vill att den utökade undervisningen ska gälla elever i årskurs sex–nio. Kostnaden blir cirka 125 miljoner kronor per år.

– Går det trögt i grundskolan fortplantar det sig. Och utan gymnasiebetyg får man mycket svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed ha ett bra liv, säger partiets skolpolitiske talesperson och en av artikelförfattarna, Ibrahim Baylan.

Men också regeringen vill införa sommarskola, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildnings-departementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag, säger han.

TT

Uppdatering 2015: Regeringen satsar på sommarskolorna men gör dem inte obligatoriska – ännu.

Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt. För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan? – Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger I ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen. I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont. – Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skola ...
Läs mer