09 sep 2021

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen. 

Högskoleförberedande program

För att komma in på ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i 12 ämnen. Förutom svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik måste du ha godkänt i:

Yrkesprogram

För att komma in på ett yrkesprogram krävs godkända betyg i 8 ämnen: I svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Senast uppdaterad: 09 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-22

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år. Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Från gymnasiet till drömskolan

Fotbollsproffs eller fotograf var barndomsdrömmen. Nu ser drömmen helt annorlunda ut för Alexander Norling som precis åkt till USA för att plugga reklam.

Läs mer