16 apr 2019

Kvinnor pluggar mer - män tjänar mest

Är du kvinna och funderar på att plugga? Då är du i majoritet. Men regeringens politik har inte gynnat din lön.

Från 2006 till 2010 ökade mäns disponibla inkomst med 6,7 procent, kvinnors med 6,2 procent, visar budgetens jämställdhetsbilaga. Det så kallade lönegapet, skillnaderna i lön mellan män och kvinnor, har i stort sett varit oförändrat sedan 1990-talet. Det är nu 14,8 procent.

Detta trots att kvinnorna blir alltmer välutbildade. Av dem som tog examen i högskolan 2008/09 var 65 procent kvinnor.

Men efter en könssegregerad utbildning följer en könsuppdelad arbetsmarknad. En del kvinnor har slagit sig in i mansdominerade branscher men männen finns kvar i traditionellt manliga yrken. Privat sektor domineras av män, offentlig sektor av kvinnor. I båda är dock män överrepresenterade som chefer.

Förslagen i senaste budgeten beräknas öka kvinnors individuella disponibla inkomst med 0,6 procent, mäns med 0,4 procent. I beräkningen ingår höjt grundavdrag för pensionärer, höjda studiemedel, höjt bostadsbidrag för barnfamiljer och höjt schablonavdrag vid uthyrning av privatbostad.

Fakta: Skiljer nästan 8000 kr i månaden

Faktisk ersättning för utfört arbete 2009: Män 26 400 kronor i månaden – kvinnor 18 600 kronor.

År 2030 väntas 51 procent av kvinnorna ha högskoleutbildning mot 36 procent av männen.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är större bland högutbildade än lågutbildade.

Källa: Budgetproposition för 2011.

TT / AllaStudier
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket. Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår. Vissa lärosäten har också nationer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Här är kurserna ingen vill gå

Malmö högskola och Lunds universitet ställer nu in 139 utbildningar. 32 av de inställda kurserna saknar helt förstahandsansökningar. Samtidigt som allt fler söker till Lunds universitet och Malmö högskola finns det många utbildningar som ingen vill läsa. – Vi strävar efter att inte ha kurser som vi måste ställa in på grund av att det är för få sökande. Det är aldrig positivt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Sophie skrev 2,0

Sophie Ollén har skrivit resultat 2,0 på högskoleprovet två gånger, både på det nya och det gamla provet. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Läs mer