Kår och nation
07 okt 2021

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket.

Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår.

Vissa lärosäten har också nationer. En nation är en social mötesplats som bland annat kan erbjuda körsång, sportaktiviteter, fester, bostäder, stipendier och mycket mer.

Lagarna gällande kårer och nationer regleras enligt studentkårsförordning 2009:769.

Studentkår

En kår är en sammanslutning av studenter vid högskola och universitet. Vissa studentkårer representerar samtliga studenter vid lärosätet medan andra är avgränsade till att bara representera studenterna i en särskild stad eller på en särskild fakultet. Oavsett hur kårerna är organiserade har alla studenter rätt att bli representerade.

Kårens tre huvuduppgifter:

  1. Att utse studentrepresentanter till lärosätets beslutande organ
  2. Att opinionsbilda i studierelaterade frågor
  3. Att ge individuellt stöd

Du kan påverka din studentkår genom att rösta i kårvalet och delta i medlemsmöten. Engagerar du dig i kårens verksamhet har du möjlighet att påverka ditt lärosäte och kan styra hur kåren ska arbeta. Många studentkårer har bland annat jämlikhetsutskott, valberedningar och tidningar där du kan engagera dig.

Utöver sitt politiska arbete arbetar kåren ofta med studierelaterade frågor som bostäder, kollektivtrafik och kurslitteratur. Kontakta din studentkår för mer information.

Många studentkårer anordnar fester och kan vara det självklara alternativet för studenter på lördagskvällen. På andra orter är nationer, enskilda studentföreningar eller privata alternativ mer populära. Variationen mellan lärosäten är stor.

Nation

En nation är en social mötesplats för studenterna vid ett lärosäte och erbjuder bland annat körsång, sportaktiviteter, fester, bostäder och stipendier.

Tidigare var nationerna mötesplatser för studenter från specifika geografiska områden, vilket gett nationerna namn som Smålands nation och Göteborgs nation. Detta krav på att komma från en särskild plats förekommer inte längre. Sveriges enda organisationer med juridisk nationsställning är nationerna vid Uppsala universitet och Lunds universitet.

Vid de flesta svenska lärosäten finns studentföreningar med nationsliknande verksamhet. Trots att de inte har juridisk nationsstatus kallar sig somliga av dessa studentföreningar för nationer.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Högskola får pengar för rösträtt

6,7 miljoner kronor går till projektet som ska hjälpa barn på barnens villkor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare kartlägger proteiner

KTH och Uppsala samarbetar i ett världsledande projekt som ska stå färdigt 2015. Här hittar du utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så fixar du ett jobb utomlands

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer