byggnader
19 jul 2022

Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Tre städer kan garantera boende inom en månad. Studentledaren Elisabeth Gehrke tipsar om hur du kan hitta din egen bostad.

Hur ser bostadssituationen ut för landets studenter?

– Katastrofal, det är väldigt illa. Bostadssituationen har blivit sämre. Kullarna blir större, söktrycket har blivit högre och det byggs ingenting nytt, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Elisabeth påpekar att det generellt är större söktryck på hösten än under våren, men att SFS lista över bostadssituationen vid landets lärosäten gäller även våren. I listan finns bara tre orter som kan garantera bostad inom en månad.

Vilka råd vill du ge till studenter som ska söka en utbildning till våren?

– Ställ dig i bostadsköer. Fråga kåren om det finns akutlösningar och kontakta privata hyresvärdar. Det skadar inte att bli aktiv i studentengagemang, sådana kontakter är bra.

Enligt Statistiska centralbyrån bor 8 % av landets studenter trångbott. Då definieras inte ensamboende som trångbodda oavsett antal rum.

Är det någonstans dit man inte borde söka?

– Vid de stora lärosätena är situationen värst, men på stora orter finns det också en marknad för andrahandsbostäder. Vill man vara säker på att få bostad är det Trollhättan, Härnösand och Gävle man ska söka till. Men sök den utbildning du vill!

SFS lista över bostadssituationen i Sverige från 2021

Grönt – Bostadsgaranti, erbjuder ett studentboende inom en månad:

Gult – Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen:

Rött – Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen:

Vill du istället hyra en lägenhet i andrahand? På Samtrygg.se hittar du flera objekt i olika storlekar. Lycka till med din bostadsjakt. 

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Ett skepp kommer lastat – med nya lyor

I Stockholm försöker man desperat bota den akuta bristen på studentbostäder. Nu finns planer på att bygga om ett gammalt fraktfartyg. Vi har testat sängarna. Fraktfartyget m/s Traviata ligger just nu och skvalpar i Frihamnen. I morgon seglar man mot tyska hamnstaden Bremerhaven. Men inom ett par år kan fartyget komma att förvandlas till 600 studentbostäder.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

På gång: 2 500 nya studentbostäder

Stockholmspolitikerna lovar bättring på den akuta bostadssituationen för stans studenter. Planer finns för drygt 2 500 nya studentbostäder och ytterligare 1 900 ska byggas inom fyra år. Stockholm har 80 000 studie­-platser, är det här tillräckligt? – Det är jättesvårt att säga. Vi ligger hela tiden efter med planeringen. Egentligen behövs ännu mer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer